Да няма букви в номерата на автомобилите предвиждат законови промени

1196 преглеждания

Регистрацията ще може да става навсякъде в страната

Регистрационните номера на автомобилите да не започват с букви, които показват областта, в която е регистриран автомобилът. Това предвиждат промени в закона, които подготвят от Министерството на транспорта, информира Нова телевизия.

Целта на реформата е да улесни шофьорите и те да могат да регистрират автомобилите си навсякъде в България. Предполага се, че така опашките за регистрации пред КАТ ще намалеят.

От Министерството на транспорта предвиждат още да бъдат открити частни пунктове за издаване на регистрационни номера. Такива ще има по няколко във всеки град. Те ще бъдат контролирани от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, а таксата в тези частни пунктове ще бъде определяна от държавата.

С премахването на регионалния принцип на номерата ще се позволи на шофьорите да регистрират колите си във всяка точка на страната, без да е необходимо това да става единствено в града, в който живеят.

Шофьорите, които вече са регистрирали автомобили у нас, няма да трябва да сменят регистрационните табели.

Предложенията за законови промени предвиждат още един нов талон да обединява досегашните малък и голям. Той ще има чип, съдържащ цялата информация за автомобила. Очаква се, ако бъдат приети, промените да влязат в сила след една година.

Това, което влиза в сила след месец е, че при годишния технически преглед на автомобилите няма да се изисква хартиен документ за платен данък. Тази проверка ще бъде извършвана в пунктовете по електронен път.

EspressoNews