Делегация от община Костинброд присъства на отбелязването на 147 години от гибелта на Васил Левски в Цариброд

799 преглеждания

По покана на председателя на общински съвет и кмета на Цариброд

По покана на председателя на общински съвет и кмета на община Цариброд, делегацията от Oбщина Костинброд, присъства на отбелязването на 147 години от гибелта на Васил Левски в Цариброд, Република Сърбия. Представители на община Костинброд бяха кмета Трайко Младенов, инж. Теодора Гогова - заместник-кмет на община Костинброд и Симеон Спасов - кмет на село Голяновци. Те поднесоха венец на паметника на Васил Левски, поставен непосредствено до Общинската администрация и културния дом на община Цариброд.

На площада пред паметната плоча присъстваха представители на централната и местна власт от Република България и Република Сърбия, както и представители от академичната общност от България.

Сред Народните представители от българска страна бяха зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, народни представители и дипломатическият корпус в Република Сърбия присъства на отбелязването в Цариброд. Негово преосветейшество Радко Влайков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия, заедно с Едвин Сугарев - консул в Ниш, Георги Христов - консул и Сергей Андреев - първи секретар също уважиха събитието.

Представители на университети от България присъстваха на поклонението пред паметника на Левски в Цариброд, сред които  проф. д-р Димитър Димитров - лектор на УНСС, представители от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната спортна академия и Националната библиотека в гр. София, българите от Западните покрайнини от КИЦ - Цариброд и КИЦ-Звонци, община Бабушница. Възпоменателната церемония уважиха и официални гости от Република Сърбия - областният управител на Пирот и представители на правителството на Република Сърбия.

Събитието бе открито от кмета на община Цариброд Владица Димитров, след него слова отправиха Посланика на Република България в Белград Радко Влайков, зам.-председателят на парламента Валери Симеонов, както и представители на сръбската власт. В културния дом на Цариброд бе подредена изложба, посветена на Апостола за свобода. Стихове и песни на български език бяха представени от децата от гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Цариброд.

Официалните лица и граждани поставиха венци и цветя пред паметната плоча на Васил Левски, след което всички гости посетиха обновената заседателна зала на Общински съвет-Цариброд, която е разположена в сградата на община Цариброд.

На своеобразното официално заседание, както от българска страна, така и от сръбска бе потвърдено, че до един месец ще бъдат официализирани документите за връщане на старото име на Димитровград - Цариброд.

Снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук