Делегация от община Костинброд присъства на премиерата на новата постановка на приятелска театралната група

4701 преглеждания

Театър „Христо Ботев“, културен център Цариброд чества 135 години

Делегация от община Костинброд присъства на премиерата на новата постановка на приятелската театралната група. На 11 април /вторник/, в културен център Цариброд, община Цариброд, Република Сърбия се състоя премиерата на новата театрална постановка на театър „Христо Ботев“. Представлението „Оркестър Титаник“ на големия български драматург Христо Бойчев, режисирана от Сиян Младенович беше представена от самодейците от театралната формация, съществуваща от 1888 г. в Западните покрайнини.

Гостите от Община Костинброд, които се насладиха на „Оркестър Титаник“ бяха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Симеон Спасов – кмет на село Голяновци и адв. Георги Янев –  правен съветник на Община Костинборд, дългогодишен обществен и читалищен деятел и самодеец, играещ в постановките на театър „Цветан Станков“, Костинброд.

В рамките на своята визита в Цариброд, делегацията от Община Костинброд посети паметника на Васил Левски в центъра на Цариброд, след което беше посрещната от Тони Алексов – организатор на културните дейности в царибродския център за култура. След невероятната постановка представителите от община Костинброд поздравиха актьорите и ги поканиха да изнесат представлението и на българска сцена.

Вечерната постановка беше и повод, след прекъснатите от няколко години контакти (поради Ковид епидемията, икономическата криза и войната в съседство), отново да бъдат подновени. Театралната формация беше поканена от кмета на община Костинброд – Трайко Младенов да гостува с новата постановка и на костинбродската читалищна сцена.

Представлението беше изпълнено на български език в препълнената зала на културния дом пред стотици хора от българската общност в Цариброд. Режисьорът на постановката Стоян Младенович е роден през 1960 г. в Панчево и е завършил Националната академия за театрално и филмово изкуство в София / НАТФИЗ / в София, в класа на професор Красимир Спасов, като към момента е щатен режисьор в Народния театър в Лесковац /Сърбия/.

Сценография и костюми са дело на Христина Недева-Младенович, лектор – Донка Николова. Актьорите участници са както ветерани, добре познати лица от многобройните им участия на костинбродската театрална сцена, така и млади, но изключително талантливи самодейци – Милан Андрейевич; Драголюб Пейчев; Соня Станулова; ХеленаСтоянов, Борис Лазаров.

Театър „Христо Ботев“, Цариброд включва в съставът си българи, самодейци  от Западните покрайнини, като постановките му, изиграни на чист български език са изнасяни многократно на театралните български сцени и са спечелили многобройни награди от български театрални фестивали.

Царибродската театрална група и самодейната театрална формация „Цветан Станков“ на най-голямото костинбродско читалище „Иван Вазов 1947“ имат дългогодишно приятелство, взаимни гостувания, общи мероприятия.

На 12 април е големият съвместен великденски концерт на танцовите състави на читалищата от община Костинброд. В духа на съвместното сътрудничество и приятелство между двете ни общности танцовия състав на културен център Цариброд ще участва в тазвечерния концерт.

Преди няколко години беше реализиран съвместен трансграничен, инфраструктурен проект с европейско финансиране между Царибродския културен център и Народно читалище „Г. С. Раковски 1928“, село Драговищица. Тогава се модернизира големия салон на културния център и се направи голям ремонт на сградата и модернизира парковото пространство около нея в Драговищица.

Кметовете на двете общини и общинските им съвети многократно са заявявали съвместното си желание за нови съвместни проекти във всички свери на обществения живот /образование, култура, спорт, социални дейности и др./.

Сътрудничеството между общностите на Костинброд и Цариброд продължава – сътрудничество основано на коректност, приятелство, взаимно уважение и професионализъм, с бъдещи съвместни инициативи.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук