Депутатите приеха Закона за извънредното положение, 81 са общо потвърдените случаи на COVID-19

1178 преглеждания

Главният държавен здравен инспектор изпрати до работодателските организации в страната допълнителни указания

Парламентът прие Закона за извънредното положение. Парламентарните групи гласуваха единно почти всички текстове с изключение на разсрочването на сметките за ток. Мнозинството не прие предложението на БСП да има мораториум за тези сметки до отмяна на извънредното положение. Така остава вариантът на енергийното министерство. При него срокът за плащане се удължава с най-много 20 дни, съобщават от Nova.

„Искам още веднъж да призова да бъдем отговорни и дисциплинирани. Справянето със законодателната рамка, ще даде възможност България да овладее епидемията“, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ по време на дебатите.

„Ще гласуваме „въздържали се“. Държавата прехвърля всички отговорности на работници, работодатели, лекари, но не поема никакви. Солидарността липсва“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Очакванията на БСП са свързани с това в рамките на 2-3 дни да бъдат решени всички проблеми. Няма как това да се случи“, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Главният държавен здравен инспектор изпрати до работодателските организации в страната допълнителни указания, съдържащи противоепидемични мерки с цел предотвратяване разпространението на COVID-19 сред работници и служители, съобщава Министерството на здравеопазването.Здравните власти препоръчват организирането на дистанционна форма на работа за служителите, когато и където това е приложимо

При невъзможност за откъсване от работния процес е необходимо да бъде извършена промяна на работните места и дейностите, така че да бъде осигурена дистанция от 1 метър между отделните служители. Трябва да бъдат въведени засилени противоепидемични мерки на работното място, в. т. ч. филтър преди започване на работа, дезинфекция, проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, недопускане на служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания и др.

Всички предходни указания, изпратени до работодателските организации, са изготвени на база препоръките на Световната здравна организация.

По последни данни, изнесени на брифинг във ВМА, от председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, 81 са общо потвърдените случаи на COVID-19. Той посочи, че днес в лабораториите на ВМА, Стара Загора, Варна и в Националната референтна лаборатория са изследвани общо над 250 проби.

Под карантина е поставена столичната университетска болница „Софиямед“, след като пациент на лечебното заведение е дал положителна проба за COVID-19. Състоянието на пациента е стабилно. Той остава за лечение в болницата. На място вече са здравните власти и органите на реда, които имат за задача да ограничат достъпа до лечебното заведение и да започне процедурата по тежка дезинфекция. Под карантина в лечебното заведение остава и персоналът, който е работил с пациента. Това стана ясно още от думите на генерал-майор Мутафчийски.

Вече е стартирана процедура по установяване и издирване на контактните лица.

Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...
МВР предупреждава за „Ало“ измами със сюжет „коронавирус“

Снимка: pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук