Димитровден е!

847 преглеждания

Това е един от най-почитаните празници у нас

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът е наричан от народа Димитровден.

Св. Димитър се родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Когато Димитър поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и го кръстили Димитър. След кончината на родителите си Димитър заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Вместо това той ги покровителствал. На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитър да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Загинал мъченически през 306 година - прободен с копие.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Св. Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро.

Днес мощите на Св. Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а светецът се почита като покровител на Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят.

За имения си ден могат да почерпят всички с имената Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита и други.

В много краища от България Димитровден се чества с провеждането на събори или даването на курбан, но дори и да не се организират на местно ниво, почти всяко семейство празнува, тъй като Димитър е третото най-популярно име в България след Георги и Иван. Голям брой от църквите у нас са с името на светеца. Днес те ще отслужат тържествени литургии и ще отбележат храмовите си празници.

Днешният ден е и ден на строителя. Празнуват всички, професионално ангажирани в сектора, сред които са архитекти, проектанти, строителни инженери и др.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук