Днес е Бъдни вечер

522 преглеждания

Семействата се събират на постна вечеря в очакване на Рождество Христово

На 24 декември се събираме и празнуваме Бъдни вечер. Това е последната вечеря от Великите пости. На трапезата се събира цялото семейство. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. 

Менюто включва сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.

Първото парче от питата се оставя пред домашната икона. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това, трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

 

Преди да се седне на масата, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома.

Бъдни вечер е пряко свързана с нощта на Коледа. Тогава, младите коледари тръгват, за да гонят тъмнината и злото. Те обикалят домовете и благославят техните стопани.