До 1 август се декларират и плащат дължими данъци за второто тримесечие на 2022 г.

391 преглеждания

Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларации за второто тримесечие на 2022 г., напомнят от НАП.

Тъй като тази година последният ден на юли се пада в неделя, крайният срок изтича на 1 август. Това е и последният ден за внасяне на  удържания данък към бюджета. Най-бързо и лесно плащането се извършва чрез виртуален ПОС в портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Физическите лица, които са получили доходи от наем или от друга стопанска дейност, изплатени през второто тримесечие, също обявяват до 1 август пред НАП дължимите от тях авансови данъци. 

В същия срок се декларират и окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, както и удържаните окончателни данъци върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други).

Информация за декларирането и плащането на данъците можете да получите от Информационния център на НАП: 0700 18 700, според тарифата на съответния оператор.

Източник: НАП, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук