До 2 юли приемат годишните уведомления от работодатели по Закона за хората с увреждания

1340 преглеждания

От 2020 г. това ежегодно задължение ще се зпълнява в първите три месеца от годината

До 2 юли 2019 г. Агенцията по заетостта (АЗ) ще приема годишните уведомления от работодатели, които не са изпълнили квотата по чл. 38, ал.1 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ), и които желаят да използват посредничеството на АЗ или други регистрирани посреднически организации за наемането на хора с трайни увреждания. Това информират от Агенцията.

Съгласно новите изисквания на ЗХУ работодателите подават уведомление за незаетите до квотата работни места по образец, утвърден от изпълнителния директор на АЗ. Уведомлението се подава до съответното бюро по труда, на чиято територия е седалището на фирмата.

Подробна информация за задълженията на работодателите за годишно и последващо (при настъпили промени) уведомяване на АЗ, както и образец на уведомлението могат да бъдат намерени в рубриката „Предлагащи работа”, „Уведомление от работодател по чл. 41 от ЗХУ” на електронната страница на АЗ или ТУК.

Съгласно Правилника за прилагане на ЗХУ, само през 2019 г. приемът на годишните уведомления е в срок до 02.07.2019 г. От следващата 2020 г. това ежегодно задължение следва да се изпълнява в първите три месеца от годината.

EspressoNews