Дългоочакваното укрепяване на свлачището в кв. Старо село в Своге скоро ще бъде факт

746 преглеждания

Срокът на изпълнение е 29 месеца

Едно от най-големите свлачища на Балканския полуостров - това в квартал Старо село, град Своге, ще получи своето дългоочаквано укрепяване. Инвестицията е възможна благодарение на одобреното за финансиране проектно предложение на Община Своге „Укрепяване на свлачище SFO 43.65869-01, гр. Своге, кв. Старо село“, Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“, съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по Процедура чрез директно предоставяне BG16M1OP002-4.003 „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях ( вкл. по републиканска пътна мрежа)”. Общата стойност на проекта е 35 742 647,42 лева, като от тях 6 799 972, 80 лева бюджет на Община Своге и  28 942 674, 62 лева- участието на Агенция „Пътна инфраструктура“. Срокът на изпълнение е 29 месеца от датата на влизане в сила на административен договор за безвъзмездна финансова помощ № Д-34-49/02.06.2020г. между Община Своге и Министерство на околната среда и водите - Управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда“2014-2020г.

Проектът предвижда изпълнение на геозащитни мерки и дейности. Квартал Старо село е разположен в северозападната част на град Своге, на склон със свлачищна морфология с фронтална форма, размери 500/1100 м и площ 550 dka. Свлачището е с констатиран процес на „пълзене“, в свлачищния масив са регистрирани участъци с периодична активност. Към настоящия момент са деформирани съществуващи подпорни стени, жилищни и стопански сгради, улични платна. Свлачищният език навлиза в заливната тераса на р. Искрецка и води до свличания в пътя Своге - с. Искрец. Изследванията на устойчивост на земната основа удостоверяват, че най-активната свлачищна част се концентрира по стръмния крайискрецки долинен склон. Проектът, въз основа на резултатите от инженерно- геоложките и хидрогеоложки проучвания на терена, предвижда укрепителни дейности на това най-долно стъпало. Предвиденото укрепване на склоновия участък по тази линия 1–запад ще доведе до значимо заздравяване и стабилизиране на свлачищната основа. Разработените в техническия проект укрепителна конструкция (стоманени анкерни плочи и 8 въжени анкери) и дейности, свързани с осигуряване на укрепителните съоръжения ще доведат до значително подобряване на стабилността на терена. Изграждането на контролно-измервателна система (КИС) за мониторинг на постигнатите резултати, ще осигури поетапно и ефективно планиране на заздравителните мероприятия.   

Проект „Укрепяване на свлачище SFO 43.65869-01, гр. Своге, кв. Старо село“ е един от най- мащабните инфраструктурни проекти от изключително важно социално- икономическо значение, реализирани на територията на община Своге, чието изпълнение ще намали значително дела на населението в риск от свлачищните процеси и ще осигури устойчивост при възникване на бедствия.

Източник и снимка: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук