Екатерина Захариева: В разгара на кризата с COVID-19 ЕС показа успешна политика към Западните Балкани

645 преглеждания

Европейският съюз е най-големият донор на страните от Западните Балкани и е добре това да бъде признато

Със силната си ангажираност и подкрепа за страните от Западните Балкани в разгара на кризата с коронавируса Европейският съюз постигна успех в политиката си на приобщаване и разширяване.  

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод състоялата се виртуална Среща на върха „Европейски съюз – Западни Балкани“ в рамките на хърватското председателство на Съвета на ЕС. Екатерина Захариева бе основен говорител днес във видеоконференция на тема „Западните Балкани и ЕС по време на COVID-19“, организирана от Европейския съвет за външна политика и фондация „Конрад Аденауер“.

„Загребската Среща на върха се състоя. Декларацията, която беше одобрена, и обявените пакети от помощи, показват, че Западните Балкани и темата за разширяването са още в дневния ред на Европейския съюз“, каза Екатерина Захариева. Тя припомни и приноса на България, за която европейската интеграция на Западните Балкани е един от основните външнополитически приоритети, застъпен и по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Екатерина Захариева изрази надежда, че резултатите от виртуалната Среща на върха в Загреб сега ще дадат силен отзвук сред гражданите на 6-те страни. „Тази виртуална среща на върха показа ясно и сега, че ЕС не ги е изоставил, че се грижи за тях. Обявени бяха финансови пакети в размер на 3,3 млрд. евро. Само за Западните Балкани ЕС отвори зелен коридор за товарен транспорт, включи страните в общите си европейски поръчки и във всички европейски инициативи за разработване на ваксини“, подчерта външният ни министър. 

България също дава своя принос в общото усилие. Днес правителството ни отпусна 636 150 лв. хуманитарна помощ за 12 страни от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС. С тези средства ще бъдат купени предпазни медицински консумативи и пакети с трайни хранителни продукти, включително за 6-те страни от Западните Балкани. До момента страната ни е дарила 100 защитни костюми за многократна употреба на Република Северна Македония, както и 132 броя на медицинските центрове в градовете от Западните покрайнини в Сърбия. С полети, организирани от България, бяха репатрирани и граждани на държавите от Западните Балкани.

„Европейският съюз е най-големият донор на страните от Западните Балкани и е добре това да бъде признато. Ако погледнем статистиката, ЕС винаги е бил този, който се е притичвал на помощ на страните в този регион абсолютно безкористно“, каза другият основен участник в дискусията - ръководителят на Представителството на Европейската комисия в Загреб Огнян Златев. Той подчерта, че на видеоконферентната Среща на върха в Загреб специално е била откроена ролята в процеса на евроинтеграция на Западните Балкани и на Софийската среща на върха през май 2018 г. 

По време на дискусията бе обсъдена и темата за изхода от кризата с коронавируса и как тя ще се отрази на геополитиката. Според Екатерина Захариева страните в ЕС,  включително тези, където има евроскептична вълна, сега по-ясно разбират, че е по-добре да сме заедно, да се подкрепяме, вместо всеки сам да решава проблемите. „Ако си научим уроците и си вземем поуки от това, което сме разбрали сега, ЕС може да излезе по-силен от кризата от гледна точка на връщане на ключови производства на територията на съюза, на осигуряване на средства за ключови медицински изследвания“, заяви Екатерина Захариева.

На въпрос за влиянието на кризата с коронавируса върху българската кандидатура за членство в Еврозоната Екатерина Захариева подчерта, че българското правителство и БНБ са изпълнили плана и изрази надежда скоро страната ни да бъде приета едновременно в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз. „Трябваше да се случи криза от такъв мащаб, която е свързана не само със здравето на хората, но и с предизвикателства за икономиката, за да стане ясно какво означава да си в Еврозоната с финансовата подкрепа и механизми, с които тя разполага“, каза външният ни министър.

По отношение на бъдещите връзки между ЕС и Китай, Екатерина Захариева прогнозира, че кризата ще подтикне ЕС да изгради своя собствена стратегия с Китай. „ЕС откликна и помогна на Китай в началото на пандемията. Пекин също помогна на ЕС. Помощта винаги е добре дошла отвсякъде, но е добре тя да не се използва за пропаганда и за геополитически цели, още повече, когато става въпрос за здравето на населението“, заяви Екатерина Захариева.

Видеоконференцията бе първата от серия онлайн-интерактивни разговори, организирани от Европейския съвет за външна политика и фондация „Конрад Аденауер“ по повод глобалното отражение на пандемията с коронавируса.

Източник и снимка: Министерство на външните работи

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук