Емил Иванов: „24 май е символ на достойнство, традиция и духовност“

1141 преглеждания

Кметът на Своге с поздравителен адрес за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост

С поздравителен адрес кметът на Своге, Емил Иванов се обърна към съгражданите си в деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Приветствието е публикувано на официалния сайт на общината. Ето и пълният текст:

„Върви народе възродени, към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови…“

Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг за първи път. Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят.

24 май не е просто поредният официален празник - това е денят, в който всеки българин може с гордост да каже, че е потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света, даваща самочувствие, образованост и културна независимост на „вси славяни“!

Уважаеми съграждани,

Уважаеми учители, възпитатели и педагогически съветници,

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ, НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА!

Нека на този най-български празник, в който славим делото на светите братя Кирил и Методий, отдадем заслуженото на хората, които обучават и възпитават поколения млади българи, които изграждат духовните устои на нацията. Нека в този ден на достойнство, традиция и духовност се чувстваме горди, че сме българи.

Поздравявам всички Вас - представителите на българската култура, наука, образование и изкуство. Нека не стихва жаждата ни за знания, духовното ни извисяване и светлият зов на българщината у всички нас!

Запазете бодрия си дух и голямата всеотдайност!

Поклон пред благородната Ви мисия!

Емил Иванов

Кмет на община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук