Емил Иванов: „Нека живият дух на Съединението ни обединява и днес!“

535 преглеждания

Кметът на община Своге отправи специално поздравление по случай 136 години от Съединението

Кметът на община Своге Емил Иванов, отправи специално поздравление по случай 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Приветствието е публикувано на официалния сайт на общината. Ето и пълния текст:

„Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме един от най-светлите български празници – Съединението.

За мен е чест да ви поздравя с празника, символ на патриотизъм и национална гордост – 6 септември. Денят, който ни дава национално самочувствие и носи духа на обединението, борбеността и силата.

6 септември 1885 година е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-достойните събития в развитието на младата за времето си българска държава. Акт оставил ярък отпечатък в историческата ни памет. Проявявайки жертвоготовност, решителност и чрез силата на българския дух преди 136 години се осъществява мечтата на всички българи – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Изцяло българско дело, с което българският народ за поред път доказва своето величие. 

Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним  историческите изводи наложени от него. Днес повече от всичко вярвам, че девизът „Съединението прави силата“, роден от идеала за национално обединение, е не само надпис върху българския герб на сградата на Народното събрание, но и в сърцето на всеки един българин. Затова днес в деня на българското обединение отправям към Вас своите искрени пожелания за здраве и благоденствие.

Нека живият дух на Съединението ни обединява и днес!

Честит празник!

Емил Иванов

Кмет на Община Своге“

Източник и симка: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук