Епископ Поликарп освети параклис в Пожарево и оглави неделната служба в Годеч

1286 преглеждания

Епископ Поликарп освети параклис в Пожарево и оглави неделната служба в Годеч

Белоградчишкият епископ Поликарп освети параклиса „Св. пророк Илия“ в Пожарево и отслужи молебен канон на Пресвета Богородица с архиерейско предстоене в храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Годеч

На 3 август бе осветен новопостроeния храм-параклис „Св. пророк Илия“ в с. Пожарево. Тържественият водосвет бе оглавен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеник Богомил Вангелов, предстоятел на новопостроения храм и свещеник Костадин Тренев. На събитието присъстваше и Горица Кръстанова, кмет на с. Пожарево.

Епископ Поликарп благослови и поздрави свещенството, кмета, дарителите и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, припомни за вярата на св. пророк Илия и добави: „Нашият народ има нужда от своята православна вяра. Има нужда от своите църкви, манастири, оброчища и духовни паметници. Нашият народ има нужда да живее целокупно и единомислено в своята православна вяра - затова ви поздравявам с тази нова придобивка, която е благодарение на вашата вяра, трудове и иждивения.“

В отговор свещеник Богомил Вангелов отправи своята благодарност на Негово Светейшество патриарх Неофит, на неговия викарий епископ Поликарп за освещаването на параклиса, а и на всички дарители и спомоществователи за възраждането на старинния храм.

На 4 август, в храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Годеч бе отслужен Молебен канон на Пресвета Богородица с архиерейско предстоене.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир "Св. Йоан Рилски", свещеник Тодор Тошев, свещеник Георги Марков, дякон Георги Читалов и йеродякон Йероним, игумен на Годечкия манастир „Св. Дух“.

На Молебния канон в Годеч бе донесена иконата на Света Богородица - „Скоропослушница“, предоставена за тържествените богослужения от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, за благословение и духовна подкрепа на вярващите.

В проповедта си викарният епископ на Софийския митрополит поздрави и благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като призова вярващите християни: „Не само да просим, но и да даваме. Когато човек прегърне Бога, когато вникне дълбоко в съкровените Евангелските слова и насърчения, няма да иска нищо от Бога, а стремежът му ще е само да бъде в Неговите обятия и благодат… Останалото ще ни се придаде, защото Бог знае кой от какво има нужда.“

Архимандрит Януарий, от името на Годечката духовна околия и от името на предстоятеля на храм „Св. Димитър Солунски“ благодари на Негово Светейшество, както и на неговия викарен епископ за напътствията, съвместната молитва и богослужебната радост.

По време светата литургия бяха ръкоположени: дякон Георги Марков за свещеник и монах Йероним за йеродякон.

Източник: www.mitropolia-sofia.org

Снимки: www.mitropolia-sofia.org