Жители и гости на Костинброд почетоха делото на Ботев и на загиналите за свобода

1259 преглеждания

Пред паметника на загиналите във войните в Бучин проход

За трета поредна година внушителният паметник на български войник в с. Бучин проход събра жители и гости на община Костинброд на официалното честване на 143 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Всички гости бяха посрещнати от кмета на с. Бучин проход Бойко Борисов. Там те заедно с другите присъстващи почетоха с минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свобода от с. Бучин проход и околията. Бяха поднесени венци и цветя от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В тържествения ритуал участие взе Военно формирование 34 420-Костинброд, а oтец Лъчезар отслужи заупокойна литургия в почит на загиналите през 1912-1913 и 1915-1918 г.

На честването в село Бучин проход присъстваха: Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, инж. Габриела Георгиева и Александър Ненов - заместник-кметове на община Костинброд и Гергана Величкова - кмет на с. Опицвет.

Дошли да поднесат цветя бяха и пенсионерите от пенсионерски клуб „Люляк”, гр. Костинброд.

Приветствено слово отправи кметът на Костинброд, който изтъкна великото дело и саможертва на Христо Ботев и неговите четници, както и на загиналите във войните от Костинброд, в чиято чест се издига и паметникът в Бучин проход.

Монументът на загиналите от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г. бе открит след неговото реновиране на 2 юни 2017 г. Той е изключително ценен за местните, защото представлява единствената в общината статуя на воин в цял ръст.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд