Жителите на Лесковдол показаха най-доброто от земеделската си продукция и кулинарни умения в организирания в селото "Празник на плодородието"

2201 преглеждания

На 10 септември в село Лесковдол, община Своге, по инициатива на Атанаска Маринова, кметски наместник на селото се проведе "Празник на плодородието". Тя откри събитието с емоционално слово, в което благодари на всички, включили се в организацията му и специално поздрави участниците в акцията по почистване на пътя до селото. Както EspressoNews писа, в края на август над 50 души отделиха от времето си в почивните дни, за да се включат с доброволен труд в косенето и подрязването на храсти и дървета, които създаваха лоша видимост и стеснения на пътя. Сега той е изцяло почистен и от боклуци, които са извозени до съответните места за изхвърляне на отпадъци.

След тържественото откриване се проведе конкурс, в който бе оценено майсторството на жителите на селото при отглеждането на животни, плодове и зеленчуци и създаването на истински кулинарни шедьоври с произведеното в техните градини и ферми. Специално жури присъди първа награда за направеното от младия художник Тодор Даскалов, втората награда отиде при Седефка Павлова, а на трето място бе класирана Елка Велинова. Журито отличи с поощрителна награда и най-младата участничка в своеобразното състезания - Лидия Славова.

Празникът продължи с музикални изпълнения на оркестър и солисти, дегустация на представените кулинарни експонати, песни, хора, много настроение и емоции.

Лесковдол се намира в Голема планина, част от Западна Стара планина. Цялото землище е малко над 26,2 квадратни километра. Селото е разположено между 700 и 1300 метра надморска височина и е съставено от десетки махали пръснати по планинските склонове, в които по данни миналата година живеят около 90-души. Основният поминък на населението е земеделие и животновъдство, като голяма част от землището му е включено в обхванати от защитената зона „Искърски пролом – Ржана“ по критерия за местообитанията на Натура 2000 с цел опазване на растителните популации от дъб, габър, цер, както и на различни видове сухи треви и храсти.

Елисавета Георгиева