За осми път в Костинброд се проведе фестивал на бойните изкуства „Кацу Джин Кен“

4841 преглеждания

Събитието се проведе под патронажа на посолството на Япония в Република България

В община Костинброд, под патронажа на посолството на Япония в Република България, се проведе осмият фестивал на бойните изкуства „Кацу Джин Кен”. Демонстрация на различни видове бойни изкуства и спорт се проведоха на 8 юли, в НЧ „Иван Вазов1947“.

Фестивалът на бойните изкуства „Кацу Джин Кен“, в превод „Меч, който дарява живот“ премина при голям интерес и се проведе под организацията на спортен клуб „Фуна” и Община Костинброд. Специални гости на събитието бяха: Такаюки Шинозава – съветник и зам.-ръководител на мисията Кей Танеда – първи секретар по икономическите въпроси в Японското посолство.

Гостите бяха посрещнати с  традиционна погача, мед и сол от кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, Димитър Григоров – общински съветник и сенсей Ангел Бузяков – треньор на спортен клуб „Фуна” в гр. Костинброд.

Фестивалът „Кацу Джин Кен“ от 2023 година придоби международен характер, с участници от Северна Македония и в частност Македонска Айкидо Федерация Айкикай Македония, със Сенсей Дамян Цингарски. Ръководството на община Костинброд поздрави македонския клуб и проведе истински добросъседски разговор за бъдещо сътрудничество.

Малките и големи състезатели от домакините „Фуна“ – Костинброд, със Сенсей Ангел Бузяков представиха японското бойно изкуство айкидо, което освен метод на самоотбрана, е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване.

Традиционни японски бойни изкуства и култури завладяха и тази година община Костинброд: Буджуцуакадемия Сшингитайчи, със сенсей Милош Милошев; Клуб „Шинбукан доджо“, със Сенсей Георги Георгиев; Айкидо клуб „София“, със сенсей Даниел Иванов; Айкидо клуб „Славия“, с инструктури от Кобаяши Доджо България; Българска Академия реално Айкидо, със Сенсей Валери Василев; Академия по Бойни изкуства Таекуондо Сабум ним, с треньор Елица Костадинова; Ошинкан доджо, със Сенсей Мария Цветанова; Айкидо Клуб „Зендокан доджо“ Българска Айкидо Асоциация; Клуб „Йококан Доджо“, със сенсей Димитър Динев; Спортен клуб „Сейчин Киокушинкай“ карате, със Сенсей Калин Младенов; Томики айкидо Будо клуб „Ултра“, със Сенсей Иван Стоянов.

Съветникът на посланика и зам.-ръководител на мисията – Такаюки Шинозава поздрави всички присъстващи в големия салон на НЧ „Иван Вазов 1947“:

„Когато ние, японците, описваме „будо“, обясняваме, че то не само тренира тялото, но и ума. С други думи, това е да тренирате ума, техниката и тялото като едно, да усъвършенствате характера, да подобрите моралния компас и постоянството и да култивирате отношение на уважение към вежливостта, които са много важни елементи от духа на традиционна японска култура.

Ето защо вярваме, че провеждането на този вид фестивал на местно ниво ще допринесе за задълбочаване на взаимното разбирателство и допълнително ще насърчи взаимното доверие и приятелство между народите на двете страни.

И накрая, надявам се, че всеки участник ще може да покаже резултатите от ежедневните си тренировки и че фестивалът ще има голям успех. Бих искал да завърша изказването си с пожелание за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения между Япония и България, както и здраве и просперитет на всички участници тук”.

Кметът Младенов откри фестивала като приветства всички присъстващи:

„За мен е чест и гордост всяка година да сме посещавани от представители от дипломатическия корпус на Японското посолство в Република България. Искрени благодарности към подкрепата, която показват от Японското Посолство. Благодаря на всички малки и големи участници на осмия фестивал „Кацу Джин Кен“. Фестивалът е единствен в София област и показва приемственост между поколенията в едно изкуство от японската култура. Пожелавам Ви приятно гледане и  успех на участниците“.

Община Костинброд  заедно със спортен клуб „Фуна“ организират за осми път фестивалът,  като амбицията е той да се превърне в международен и все повече страни от региона да се включат и участват със своите клубове.

След невероятния финал, представен от Карате клуб „Сейенчин Кйокушинкай“, с чупене на тухли, керемиди и пръчки, всички присъстващи си направиха обща снимка с гостите от Посолството.

Такаюки Шинозава и Кей Танеда разгледаха центъра на град Костинброд и останаха силно впечатлени от бурното строителство, което кипи. Кметът на община Костинброд, заедно с председателя на общински съвет  Костинброд д-р Тенев и зам.-кметът Александър Ненов им показаха новостроящата се сцена,  строежът на Информационен център на града, започналата реконструкция на бившата градска баня в бъдещ модерен музей и новостроящата се детска градина. Делегацията имаше възможност да види и изграждащата се църква  „Св. Мина“ и „Св. Константин и Елена“. Гостите от Посолство Япония бяха очаровани от мозайката и стенописите в новата Божия обител в сърцето на град Костинброд, която се очаква да отвори врати в месец септември.

В сградата на читалище „Иван Вазов 1947“, г-н Шинозава и г-н Танеда имаха възможност да видят и докоснат автентична оригинална римска мозайка извадена от двореца на император Константин Велики „Скретиска“ и да чуят историята на града по времето на Римската империя.

Още снимки от събитието, можете да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук