За поредна седмица община Костинброд бе център на българщината с регионалния преглед на Софийска област за Националния събор на народното творчество - Копривщица 2022 г.

474 преглеждания

Тридневната надпревара в град Костинброд излъчи най-добрите самодейци от Софийска област

След фолклорния дестивал „Хайдушки ручей“, в с. Градец и тридневния международен фестивал „Шопски  наниз“, в Костинброд, за поредна седмица община Костинброд бе център на българщината.

На 12 юни, в НЧ „Иван Вазов-1947“ гр. Костинброд, се проведе третият ден от регионалния преглед на Софийска област за Националния събор на народното творчество - Копривщица 2022 г.

Това беше подготвителният етап за най-авторитетната проява у нас, свързана с опазване и популяризиране на културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България, какъвто е Съборът в Копривщица.

Тридневната надпревара в град Костинброд излъчи най-добрите самодейци от Софийска област, представили автентични образци на българския фолклор. Очакваме тежката дума на журито и до няколко дни да бъде оповестен протоколът с тяхното класиране.

На днешния трети ден присъстваха Областният управител на Софийска област – Дарина Николаева, заместник-областният управител – Иван Велков, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов и зам.-кметът на община Костинброд – Александър Ненов.

Кметът на община Костинброд получи благодарствена грамота за отличното партньорство с Областна администрация на Софийска област, за принос в опазването, съхраняването и популяризирането на българските традиции и фолклор.

„За екипа на община Костинброд и екипът на НЧ „Иван Вазов-1947“ бе гордост да бъдем домакини на Регионалния преглед за XII Национален събор на народното творчество в Копривщица“, споделиха от Общината.

Създаден през 1965 г., Националният събор има световно признание – от декември 2016 г. той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. По свой живописен начин съборът представя традиционни обреди и празници, фолклорни песни и танци, българските занаяти. Основни организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук