Зам.-министър проф. Илко Гетов даде старт на изграждането на нов многоетажен паркинг и хеликоптерна площадка в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив

6837 преглеждания

Зам.-министърът припомни пред журналисти, че първият български хеликоптер се очаква да пристигне към края на годината

„Изграждането на покрития паркинг и хеликоптерната площадка с топла връзка към спешното отделение е едно от доказателствата за желанието Ви да оптимизирате грижите за пациентите, като осигурите условия за бързото транспортиране на онези от тях, които се нуждаят от спешна помощ“.  Това заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по време на официалната церемония по „Първа копка“ за изграждането на нов многоетажен паркинг и хеликоптерна площадка в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Паркингът ще е с 603 места и трябва да бъде завършен за 24 месеца.

По думите му с построяването на хеликоптерната площадка ще се усъвършенства и европейският облик на болницата, която за огромна част от населението на България, в това число целия Южен Централен регион, осигурява денонощна спешна и неотложна помощ, високоспециализирани дейности по диагностика и лечение, както и широк спектър от възможности за учебна и научноизследователска дейност.         

Зам.-министър Гетов припомни пред журналисти, че първият български хеликоптер се очаква да пристигне към края на годината, като ще бъде базиран на летище София. Той уточни, че площадките са два типа – едната е за техническо обслужване и изчакване на хеликоптерите, а другата са болнични хеликоптерни площадки. Девет лечебни заведения са заявили интерес към изграждането на такъв тип площадки до момента, а Министерството на здравеопазването е облекчило режима по създаването им, който от лицензионен е станал регистрационен. В заключение заместник- здравният министър призова лечебните заведения да проявят интерес и да разширят обхвата на дейностите си като обособят хеликоптерни площадки за нуждите на Спешната въздушна помощ.

Източник и снимки: Министерството на здравеопазването

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук