Заместник министърът на образованието и науката посети СУ „Д-р Петър Берон“, гр. Костинброд

1194 преглеждания

Повод за визитата им бе предстоящата реализация на два проекта

Заместник министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова, началникът на Регионално управление на образованието-София регион Росица Иванова и народният представител Николина Ангелкова посетиха СУ „Д-р Петър Берон“, гр. Костинброд.

Повод за визитата им бе предстоящата реализация на два проекта, които ще се осъществят през 2021 година в костинбродското училище.

Официалните гости бяха посрещнати от кмета на община Костинброд Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет-Костинброд, заместник-кметовете Александър Ненов, инж.Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова, общинските съветници Даниела Станкова, Димитър Найденов, Живко Георгиев и Мариян Младенов, Борислав Борисов - кмет на село Петърч, Ваня Славчева - временно изпълняващ длъжността директор на средното училище, и учители.

Инж. Габриела Трайкова представи проекта по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020г. по Процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” №BG06RDNP001-7.002 - УЧИЛИЩЕ „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общинска образователна инфраструктура с местно значение в селските райони, която включва основно или средно училище, финансирано чрез бюджета на общината или професионална гимназия по § 10 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за предучилищното и училищното образование”.

Основни дейности по проекта са:

1. Реконструкция и оборудване на спортна площадка №1. Реконструкция на съществуващата площадка за футбол, което ще позволи в последствие да се развият две обособени, чрез маркировка върху настилката, игрища – едно за футбол и едно за тенис на корт. Чрез проекта ще се реконструира съществуваща площадка за футбол с размери 20м/40м., която е в лошо експлоатационно състояние.

2. Реконструкция и оборудване на спортна площадка №2. Ще се изпълнят дейности по ремонт и реконструкция на съществуващо спортно игрище № 2, което ще обособи още едно игрище функционално разделено на две - едно за баскетбол и едно за волейбол.

3. Реконструкция на скатен покрив. С настоящия проект в съществуващата сграда се предвижда основен ремонт на скатния покрив на едното крило, който не беше ремонтиран по енергийна ефективност.

4. Вертикална планировка. С проекта ще бъде решен проблема с наводняването на столовата, като в северната част на сградата ще се изпълни алея с ширина 1,50м., която ще спре водопритока към сградата.

5. Ремонт и реконструкция на съществуващата ограда. Ще се изгради нова ограда на училищния двор.

Вторият проект бе представен от „Корект консулт“, с основна цел: Изграждане на училищен STEM Център, предоставящ съвременна образователна среда в сферата на природните науки, технологиите и иновациите, мотивираща и повишаваща интереса на учениците към технологичния сектор, инженерството и предизвикателствата на новите професии, базирани на високи технологии и дигитална индустрия.

Ще се повиши мотивацията на учениците към търсене на иновации и ще допринесе за усвояване на реални умения, необходими за професиите на бъдещето, като например Теле-хирург, Нано-инженер, Аерокосмически навигатор и много други. Ще се обучават в среда и чрез методи, близки до бизнеса и реалния живот;

Идеята ще бъде осъществена, чрез изграждане на модерен Комплекс от зони, насочени към проектно-базирано и приложно обучение - Преустройство на три съседни една на друга стаи, с обща площ около 200 кв.м., чрез трансформирането им в единна образователна среда. Новото пространство ще обединява: Интерактивен кабинет по природни науки и математика с обособена зона за презентации и станции за виртуална реалност, Зона за симулации и експерименти, Акустичноизолиран кът за подготовка на учителите, хранилище, зони за социализация и отдих.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук