Заместник-председателят на израелския парламент посети Божурище и Костинброд

1413 преглеждания

В рамките на официална визита у нас по покана на областния управител

Заместник- председателят на Кнесета на Държавата Израел – г-жа Нава Бокер и заместник - генералният директор на Федерацията на местните власти – г-жа Рут Васерман Ланд бяха на официално посещение у нас по покана на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров. Визитата по повод 75 години от спасяването на българските евреи продължи три дни. В нея бяха включени официален форум в София, организиран от Областната администрация, посещение на Народното събрание и на общините Костинброд и Божурище, както и срещи с министри и представители на държавната власт, кметове.

Сред кметовете от Софийска област, които участваха в мероприятията, бяха градоначалниците на Своге - Емил Иванов, Мирково - Цветанка Йотина, Копривщица - Генчо Герданов, Елин Пелин - Ивайло Симеонов, както и на посрещащите делегацията общини.

Нава Букер и Рут Васерман Ланд се срещнаха с инистъра на околната среда и водите Нено Димов, с когото обсъдиха доброто сътрудничество между двете страни в областта на управлението на водите и възможностите за неговото разширяване. Други теми на разговора бяха и перспективите за задълбочаване на взаимоотношенията в областта на околната среда. На срещата, освен ръководството на МОСВ и Областната администрация, присъства и кметът на Костинброд Трайко Младенов като представител на общината-отличник от предходния оперативен период с реализирането на проекта за Воден цикъл в града.

Израелската делегация проведе среща и със заместник-министъра на вътрешните работи Милко Бернер. На нея отново бяха дадени високи оценки за стабилните връзки на приятелство и сътрудничество между България и Израел.

Заместник-председателят на парламента на еврейската държава изказа специална благодарност към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ заради участието на нейните служители при овладяването на пожара в планината Кармел в Израел през 2010 година.

В Божурище кметът на града Георги Димов запозна гостите от Израел с реализираните и бъдещите проекти, както и с Индустриалната зона на територията на общината.  

„Г-жа Бокер и г-жа Васерман изразиха своето възхищение от постигнатото от мен и екипа ми за това кратко време и заедно направихме планове за бъдещи съвместни проекти и инициативи. Очаровани от гостоприемството ни и видяното, ни поканиха на посещение в Държавата Израел на Годишна международна конференция за общински иновации в началото на следващата година. В края на срещата си пожелахме да сме живи и здрави и гостите изразиха желание отново да се върнат в Божурище, което за мен е много висока оценка и им благодаря!“, сподели след визитата Георги Димов.

В Костинброд гостите бяха посрещнати от кмета Трайко Младенов, заместниците му Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова, председателя на ОбС д-р Атанас Тенев, неговият заместник Анна Радовска и кмета на с. Петърч Борислав Борисов.  

След като си размениха подаръци, домакини и гости посетиха РС ПБЗН-Костинброд, където се срещнаха с нейния началник - главен инспектор инж. Здравко Александров и екипа огнеборци. Сред тях бе и Райчо Димитров, участвал в гасенето на пожарите в планината Кармел през 2010 г.

Заместник кметът Александър Ненов представи на гостите местното доброволно формирование „Феникс”, а двама от доброволци демонстрираха екипировката, с която то разполага. Последва представяне на системата за видеонаблюдение на Костинброд и посещения на две от най-големите компании на местна територия – лидерът в производството на дограма и ПВЦ профили „Ролпласт“ и печатницата „Мултипринт“.

Посещението на Нава Бокер и Рут Васерман Ланд  завърши с автентичните фолклорни изпълнения на Музикална школа „Иркапей“ към НЧ ”Г.С.Раковски-1928”-с. Драговищица.

Гостите от Израел бяха впечатлени от гостоприемството на Софийска област. Те отправиха покани към кметовете на Божурище и Костинброд за участие в Годишната международна конференция за общински иновации, която ще се проведе в началото на следващата година в Израел.

Посещенията се проведоха в присъствието на областния управител Илиан Тодоров и неговите заместници Николай Николов и Николай Борисов като официални домакини на чуждестранната делегация.

 EspressoNews