Започна изграждането на централен градски парк на Костинброд

3591 преглеждания

Ще се простира на терен от 16 декара

Със символична първа копка беше даден старт на дейностите по подготовката и изграждането на Ботаническа градина-парк в град Костинброд.

На събитието присъстваха кметът на общината Трайко Младенов, председателят на ОбС-Костинброд д-р Атанас Тенев, директорът на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ Светослав Иванов, заместник-кметовете инж. Габриела Трайкова и Александър Ненов, главният архитект на Костинброд Веселин Клянев, служители на ОбА-Костинброд, учители от професионалната гимназия, директори на социални центрове и граждани.

Паркът ще отговори на нуждите на обществото и ще повиши качеството на живот в Костинброд, смятат от местната администрация. Той ще бъде изграден на територията на бившето опитно поле на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ на ул. „Йордан Йовков“ и ще бъде разположен върху 16 декара. В него ще има и две сгради, а цялата територия е общинска собственост.

Централният градски парк на Костинброд ще има 11 тематични зони, всяка от които със собствена функция и цел. Те ще бъдат изцяло ориентирани към хората и ще включват японски кът, „Пролетна наслада“, амфитеатър, розариум, фонтан с водни лилии и кът, наречен „Тайната градина“. Едната от двете сгради, които в момента съществуват на мястото, е предвидена за зимна градина, в която да се съхраняват и отглеждат растенията. Другата ще бъде консервирана до осигуряване на финансов ресурс за изграждане на спортна зала или физкултурен салон.

Амбициозният проект предвижда поетапно изграждане на алейна мрежа, детски площадки за игра, скейтборд площадка, оформяне на зелените площи, изграждане на малък амфитеатър, велоалеи, обособяване на нови паркоместа.

Във втория етап от изграждането ще бъде създаден „Дендрологичен парк“. За озеленяването от Община Костинброд са избрали 4 местни фирми.  

В цифри градският парк на Костинброд ще има 3730 кв.м. пешеходна зона, първостепенни алеи с широчина 3,00 м., второстепенни алеи с широчина 2,40 м., както и 1270 кв.м. автомобилна зона, разделена на две зони за паркиране с общ капацитет от 39 паркоместа. В двете детски площадки с площ от 370 кв.м. ще бъде положена ударопоглъщаща настилка.

Общо 266 броя широколистни и 167 броя иглолистни дървета с различен размер и хабитус ще има още в ботаническата градина, както и 82 вида декоративни форми широколистни дървета и 24 вида декоративни форми иглолистни дървета. И още - 135 вида широколистни и иглолистни храсти с различен размер и хабитус,  4 вида декоративни многогодишни треви, 12 вида многогодишни декоративни цветя и 15 вида диворастящи многогодишни цветя.

Ботаническата градина предвижда целогодишен цъфтеж в парковото пространство. Смесица от цвят и аромати, максимално доближаваща посетителя до природата, смятат от Община Костинброд и допълват, че паркът ще даде възможност на малчуганите да се забавляват, на възрастните да отдъхнат, на младежите да спортуват, на любознателните да се запознаят с растителните видове в парка, а на всички останали - да се забавляват.

EspressoNews