Заявления за еднократни помощи за ученици се приемат до 15 октомври

446 преглеждания

Размерът на подкрепата е 300 лева и се изплаща на два пъти

Агенцията за социално подпомагане (АСП) напомня на родителите на ученици, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, че наближава крайният срок за подаване на заявленията за еднократните помощи за ученици – 15 октомври.

От тази учебна година помощта се предоставя на всички ученици от посочените класове, независимо дали са записани в държавно, общинско или частно училище. Те трябва да живеят постоянно в страната.

Помощта се предоставя без подоходен критерий на родители и осиновители, на приемни семейства/семейства на близки и роднини, на децата, настанени за отглеждане извън семейството, както и на настойници/попечители, които отглеждат детето.

Документи се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес: лично, чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път с квалифициран електронен подпис или по електронен път чрез електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление.

Заявленията са публикувани на официалния сайт на АСП, раздел „Социално подпомагане“, подраздел „Семейни помощи“, Рубрика „Документи“.

Размерът на подкрепата е 300 лева и се изплаща на два пъти. Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище и не е допуснало 5 и повече неизвинени отсъствия. След започването на учебните занятия вече не се изисква удостоверение за ученика – АСП получава данните по служебен път.

Близо 226 000 семейства на деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, вече получиха право на еднократната помощ. 

Източник: АСП, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук