И тази година Volontime предизвиква творческите възможности на учениците от 8 до 12 клас

1076 преглеждания

EspressoNews e медиен партньор на националната кампания „Будителят си ти - Забравените личности“

За поредна година кампанията „Будителят си ти“ на Volontime  ще с предизвика творческтие възможности на учениците от 8 до 12 клас с литературноисторически конкурс на тема „Забравените личности“.

„Забравените личности“ е тема на есе или очерк, по която учениците от 8-12 клас да пишат за реални примери на личности, тяхната история, за техния героизъм и принос за развитието на България. Личностите, за които ще се разказва, може да са били лекари, учители, изобретатели, инженери, дарители, строители, доброволци, революционери, творци, спортисти и т.н. Важното е да са допринесли за развитието на България и обществото по един или друг начин. Учениците ще трябва и да намерят и снимат местата, къщите, в които са живели тези големи личности на България. Идеята е чрез силата на българското слово и така зададената тема, учениците да се концентрират да обръщат внимание върху делата, които героите са извършили, за да ни има днес нас. Учениците да се заразяват с родолюбие и да се замислят какви добри дела те биха могли да направят в бъдеще, за да ни има като обединен народ, който помни своето минало и корени.

В конкурса мога да се включат ученици от 8 до 12 клас от всички училища в страната. Те могат да работят както самостоятелно, така и в екипи, но един човек има право да участва само веднъж (или самостоятелно, или като част от екип). Няма ограничение в броя на участниците в един екип или в броя на участниците от дадено училище. Творбата, която трябва да изготвят, да е под формата на есе или очерк на тема - „Забравените личности“, като тя трябва да е до 4000 символа в Word документ с шрифт - Times New Roman, размер 12. Историята да има заглавие и да бъде стилово оформена. Творбата да е достоверна, оригинална и да се посочат източниците, които са използвани, на отделна страница, която НЕ влиза в посочения брой символи. Към литературната творба трябва да се приложат снимки (поне 2 броя), направени от участника/участниците в конкурса на реалните места, където личността, за която се разказва, е живял, творил…Видео материал на мястото също се приема. Под линия да се напише точното място - район, град/село и т.н. (колкото е известно), където е живял/творил личността. Заедно с есето или очерка, както и приложения снимков материал, да бъдат изпратени попълнена и „Формата за съгласие“ . Тук ще откриете нужните документи - https://bit.ly/2vQZnz9

Творбата, снимките и формата за съгласие трябва да бъдат изпратени до 20.10.2019г. (включително) на е-поща: buditel@volontime.com . Получените исторически описания, които отговарят на условията на конкурса, ще бъдат публикувани на www.volontime.com/articles .

Срок за провеждане на конкурса - от 03.06.2019 г. до 20.10.2019 г. - приемане на творбите и придружаващите ги документи от учениците на е-поща buditel@volontime.com (тези, изпратени след 20.10.2019г., НЯМА да бъдат преглеждани и включени в конкурса).

От 21.10.2019 г. до 28.10.2019г. жури в състав: Йовка Йовчева - журналист и водещ в Darik радио; Петя Зунгорлиева - журналист и водещ в БНР Радио София; Емил Спахийски - политически наблюдател във вестник „Труд“, сценарист и режисьор; Георги Ангелов – журналист и преводач, водещ на „История.БГ“ по БНТ 1; Делян Момчилов - рекламист, автор на книгите: „Българите! / Забравените постижения“, „Ние сме животните“, ще провери и оцени работите на участниците.

Еднократни стипендии/награди ще бъдат връчени на авторите с най-интересно, грамотно, достоверно описаните творби. Три от тях ще са избрани от журито, а една награда ще получи творбата с най-много харесвания от потребителите на www.volontime.com/articles . Наградите ще бъдат на стойност: 300 лв., 200 лв., 100 лв. , съответно за първо, второ и трето място, а за творбата, която има най-много харесвания на платформата, ще е на стойност 200 лв. Всички участници, които бъдат отличени за финалисти в конкурса, ще получат различни специални материални награди. 

Стипендиите и наградите ще бъдат връчени на специална церемония, която ще се проведе на 01.11.2019г. Детайлите за място и час на церемонията ще бъдат оповестени на по-късен етап на е-пощи, от които участниците ще изпратят своите творби.

КОНТАКТ с екипа на Volontime – тел. номера: +359 883 452 088 /+359 898 439 620;е-поща - buditel@volontime.com

„Будителят си ти“ е кампания, която е част от Volontime и е с насоченост в образователната сфера. Целта е да се намерят добрите примери и имена и да се показват, за да може да се заразяваме с тях и търсим начин как да ги последваме. Да подобряваме заедно средата и запазваме българските ценности. За трета поредна година кампанията ще се проведе под формата на литературноисторически конкурс на тема „Забравените личности“.

EspressoNews