Иван Стратиев, изпълнителен директор на АК "Магнит": "В бизнеса успяват обикновено хора с много хъс, предприемчивост, знания, възможности и както често обичам да казвам – с желание"

6850 преглеждания

Иван Стратиев, изпълнителен директор на АК "Магнит": "В бизнеса успяват обикновено хора с много хъс, предприемчивост, знания, възможности и както често обичам да казвам – с желание"

На 50 км. от София е разположено планинското градче- Годеч. В него се намира АК "Магнит" АД - дъщерно дружество на AQ Group AB Швеция. Заводът произвежда компоненти за електротехническата индустрия - индуктори и трансформатори, които се в производството на влакове и различни подвижни състави! От него тръгват изделия към големи финансово-промишлени групи като: Bombardier, ABB, Mitsubishi и AnsaldoBreda и др. „АК Магнит“ е отличена за цялостен модел на производство на зелена енергия, инсталиране на зарядна станция и нейното потребление за транспортните нужди на компанията в категория „Бизнес постижения през 2017 г.“ на наградите „Кубратов меч“ на ИКЕМ и е носител на приз „Добрият пример“ за 2017 г. на EspressoNews, в категорията „Развитие на обществени пространства и градска среда.

В АК "Магнит"  ме очаква изпълнителния директор на завода г-н Иван Стратиев, с него разговарям за историята, настоящето и перспективите пред предприятието и ролята му за развитието на региона.

Моля, представете се на читателите на EspresoNews?

Казвам се Иван Стратиев – от февруари 2016 г. съм изпълнителен директор на АК "Магнит" в град Годеч. Преди да започна работа на тази позиция отново бях изпълнителен директор на компания в сферата на производството на мебели. Завършил съм УНСС, имам магистратура по икономика в Шефилдския университет. Женен съм и имам един син. Спортът заема особено място в живота ми, като през зимата се занимавам със ски бягане, а през лятото с колоездене, мотоциклетизъм, плуване и сърф и др.

Икономическите дисциплини и бизнеса ли са Вашата мечта?

Като всяко дете имах много и най-разнообразни мечти, но винаги съм имал интерес към икономиката и мениджмънта и това сякаш предопредели и моята насоченост по отношение на образованието, а и професионалната ми кариера в последствие.

Разкажете ни повече за историята АК "Магнит". Кога е създаден, как се е променял през годините? 

Предприятието е създанено още през 60-те години на миналия век, като част електроиндустрията в България. Дейността му е производство на сухи трансформатори и индуктивни компоненти. През 97 година е приватизирано от шведската група АК и впоследствие се превръща в един от най-добрите заводи за производство на индуктивни компоненти за железопътната индустрия в рамките на шведската група.

Какво е мястото на АК "Магнит" АД в икономиката на региона и страната?

В рамките на община Годеч и региона сме структороопределящо предприятие. В завода са ангажирани доста жители на Годеч и района, като по този начин обезпечаваме доходи за техните семейства, както и за цялата икономика на общината. Плащаме сериозни данъци в България, а като част от дейностите ни в сферата на корпоративната социална отговорност, работим съвместно за реализацията им с общината, като подкрепяме местни проекти. В сферата на иновациите имаме доста добри решения, които са внедрени и дават допълнителни резултати. В този смисъл имам своята скромна роля и за икономиката на страната и за общия успех на икономическата група, от която сме част.

Колко души работят в завода и какви проблеми срещате с намирането и качеството на работната сила?

В момента в предприятието са заети 420 души. Проблемите, които срещаме с намирането на мотивирани и квалифицирани кадри, мисля си са общи за цялата страна. Иска ми се да вярвам, че това е временно явление и че в условията на свободна икономика и възможности за движение на работната сила е въпрос на време много хора да се преориентират и да потърсят своята успешна реализация в България. Това се отнася включително и за хора, които са напуснали страната по една или друга причина, убеден съм, че част от тях ще се завърнат и ще подобрят положението с кадрите.

При тези усложнени условия, как стимулирате работниците да работят по-добре и да предпочетат работата си тук?

Най-общо казано тези, които си вършат добре работата ги поущряваме, за да могат да виждат обективната оценка за свършеното и да запазят и увеличат своята мотивация. Стараем се да даваме ясно постижими и измерими цели, които хората да следват и естествено. В сферата на човешките ресурси даваме необятен хоризонт за израстване, тъй като сме част от международна група, в която има близо 40 предприятия в цял свят. Общо над 5000 души работят в групата АК и всеки един, независимо на каква позиция е,  ако има желание за развитие задължително получава шанс за изява.

Вече две години сте изпълнителен директор, какво променихте през този период?

През тези две години инвестирахме в разширяване на производствената и технологична база, увеличихме асортимента на произвежданите продукти и тяхното количество. Разкрихме нови работни места като персонала нарастна от 360 на 420 души.  Внедряваме добри практики, които подобряват качеството на работата и продукцията и процесите. Вярвам, че клиентите ни, хората които работят за нас и с нас, а и гражданите на Годеч оценяват всичко това.  

С какво се различават отговорностите Ви сега?

Бил съм на сходна позиция, а това да вземаш решения, които могат да променят съдби е голяма отговорност. Работата с хора е важна и постоянно учи. Това ми помага да израствам, включително  и в личния си живот. Преди да заемеш такъв тип позиция, трудно си даваш сметка за някои от предизвикателствата и типа решения, които трябва да вземаш и да носиш отговорност за последствията от тях.

Какво бихте пожелали на хората,които искат да се развиват в сферата на бизнеса?

Късмет, тъй като останалото зависи изцяло от тях! В бизнеса успяват обикновено хора с много хъс, предприемчивост, знания, възможности и както често обичам да казвам – с желание!

Мaтериалът е изготвен от Алекзандра Любомирова ученичка в 9 клас на СУ "Проф. д-р Асен Златаров", град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.