Ивановден е!

548 преглеждания

Празнуват над 340 хил. българи

Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител. Той е светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Свети Йоан е известен и с прозвището си Предтеча, което подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Христос.

Предтечата на Христос осъжда разточителния и неморален начин на живот и предсказва идването на Месията, края на света и приближаването на Небесното царство.

Когато Христос идва при Кръстителя, Йоан познава пратеника на Бог и го посочва на своите съвременници като казва: "Ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света".

Според християните мисията на Йоан Кръстител до голяма степен се изразява в кръщението на Иисус. Затова като ден за почит на светеца е отреден денят, непосредствено след Богоявление.

Според народните вярвания Св. Иван е покровител на кумството и побратимството. Традицията повелява на днешния ден кумовете или деверът да "къпят" младоженците, които са се венчали преди една година, като ги пръскат с вода. За да бъдат те здрави и плодовити, водата трябва да ги облее добре. Младото семейство пък посреща кумовете с вино, кравай и месо.

За здраве на днешния празник и ергените пръскат момите с вода, а коледарите окъпват своя водач. След къпането, той ги посреща и угощава в дома си. Така се слага края на коледуването.

В някои райони от страната се организират кукерски игри, като кукерите идват, за да изгонят студа и снега и да освободят място за пролетта.

Празничната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Иван е второто най-разпространено мъжко име в България след Георги. Имен ден днес празнуват над 340 хил. българи, които носят имената: Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Иванка, Ивана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жан, Жана и Яна.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благоденствие!

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук