Изборите за кмет на селата Владо Тричков и Свидня ще се проведат на втори октомври

2104 преглеждания

С указ № 271 и 272 на Президента на Републиката, обнародвани в брой 62 на Държавен вестник, са насрочени частични избори за кмет на селата Владо Тричков и Свидня в община Своге, става ясно от сайта на Централната избирателна комисия. Първият тур на изборите ще се проведе на втори октомври (неделя), като в случай, че нито един от кандидатите не бъде избран, седмица по-късно ще има втори тур между класираните на първите две места.

До необходимостта от провеждане на частични избори се стигна, след като в началото на юли, Силвио Димитров, кмет на Владо Тричков подаде оставка. Актът му бе последван и от колегата му от село Свидня – Емил Димитров, чийто кметски мандат бе прекратен с решение на ОИК Своге от 08.07.2016 г.

Съгласно Изборния Кодекс, местните избори се провеждат от Общинската избирателна комисия (ОИК), като за целта, след публикуването на указа на Президента, г-жа Юлия Гешова, председател на ОИК Своге е свикала заседание, което ще се проведе на 19-ти август в общината в Своге. Дневният ред на заседанието предвижда да бъде определено мястото и начина за обявяване на решенията на комисията по повод частичните избори за кмет в двете села и най-важното към настоящия момент – определянето на  началната и крайна дата за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участието в тях.

Съгласно обнародваните укази за провеждане на частични местни избори от страна на Президента и по информация на ЦИК, на втори октомври кметове и общински съветници ще се избират в над 20 населени места и общини в цялата страна. Предстои да бъде насрочена дата и за частични избори в район Младост в София, поради постъпилата оставка на районния кмет.

Espressonews, ще следи развитието на процедурата и дейностите по провеждане на изборите във Владо Тричков и Свидня и своевременно ще информира своите читатели за всичко свързано с тях.

 

Елисавета Георгиева