Изложба с над 40 фотоси на Оброчни кръстове беше открита в Костинброд

722 преглеждания

Събитието е част от празничната програма, с която градът отбелязва своята 48-годишнина

Изложба с над 40 фотоси на Оброчни кръстове отвори врати в малкия салон на НЧ „Иван Вазов 1947, гр. Костинброд.

Изложбата включва снимки на оброчища от цялата община. Кръстовете са една от съкровищницата на българската култура и духовност, запазила се още от османско владичество до ден днешен.

На изложбата всички  присъстващи успяха да видят съвсем реалистично и самите оброчища, благодарение на VR очила и клипът, заснет специално за Седмицата на Културата в Палермо, Италия.

Експозицията представя Оброци и Оброчни кръстове във всички села в община Костинброд, махали, гори и върхове. Идеята за заснемането на Кръстове в цялата общината започна от среща в кабинета на кмета на община Костинброд, когато получи покана за участие в седмицата на Културата в Палермо. Община Костинброд представляваше България и какво друго по-истинско, религиозно и показващо българщината от оброчните кръстове на родовете ни.

Един Оброк не показва само религията на даденото населено място. Оброкът представлява традициите на поколенията, на живелите преди и живеещите сега тези населени места.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, Бойко Борисов – кметски наместник в село Бучин проход – участник във филма за оброчните кръстове, духовни лица – отец Николай към храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и отец Силуан към храм „Св. Илиян“, село Голяновци, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища, детски градини и социални центрове и жители на общината.

Събитието е част от празничната програма, с която градът отбелязва своята 48-годишнина.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук