Има ли такъв народ?

1488 преглеждания

Коментар на Александър Ботйов, ученик в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ гр. София

След шест дни пълно мълчание Слави Трифонов най-сетне проговори във фейсбук. Почти седмица след парламентарните избори, на които стана известно, че партията му е втора след ГЕРБ, шоуменът се бе покрил.Слави реши да държи всички в напрежение - кога и какво ще каже. Мълчанието бе нарушено, за да благодари на всички, които гласуваха за него. В двете кратки финални изречения думата „доверие“ е използвана цели три пъти. Видя се, че половин милион избиратели му се довериха, давайки гласа си за него. Но може би се опасява, че ще загуби това доверие след това, което предстои и което ще каже.Той трябва да посочи партньор, за евентуалното бъдещо управление и да оправдае избора на своите гласоподаватели.

Човекът, който изпя „Едно ферари с цвят червен“ трябва да запее друга песен. И този път май няма да е по негов текст и музика. Защото политиката не е солова игра. Изисква се екипност, компромиси, бърз и хитър ум и най-вече политически и управленски опит. Тук вече публиката не можеш да я управляваш и надъхваш с едно намигване, с плоска шега или впечатляващ многохиляден концерт. Трябва програма, екип от професионалисти и не на последно място воля. Силна воля да работиш за по-доброто на хората и за просперитета на държавата.

Има ли място за оптимизъм след изборите?

Без да съм песимист по природа, смятам, че място за оптимизъм - няма. Не и след тези резултати. Народът, който изпълваше площадите през лятото на 2020 г. с искане за промяна, за смяна на политическата система, за спиране на корупцията, сега гласува за един шоумен. Онези млади българи, които викаха, че нямат бъдеще в тази страна, подкрепиха човек без ясна концепция за това   „бъдеще“. Очевидно е, че Слави обра този протестен вот. Така изненадващо и за самия него, Трифонов излезе втори в следизборната класация. Повече от 60% от неговите избиратели, както сочат социологическите проучвания, са във възрастовата група между 18 и 29 години. Да, те са част от бъдещето на страната, но на кого довериха своя глас, своите надежди и мечти? На политика-шоумен без предизборна кампания, без програма и визия за управление на страната. На Слави Трифонов, който се скри зад социалните мрежи със скромни и кратки постове.

Не мога да съм оптимист, когато всеки трети от младото поколение е дал гласа си за Слави. Малко повече от половин милион българи гласуваха за изпълнителя, който официализира чалгата в България и чиято многогодишна кариера премина под знака на написан от екипа му сценарий и въртящите се около него дългокраки танцьорки. Мнозинството, дало своя вот за известния водещ, е със средно и основно образование, живеещо предимно в селата и по-малките градове, където преобладава безработица, ниско заплащане и липса на перспектива. „Бедността е най-справедливото наказание за простотията на един народ“, е казал американският президент Роналд Рейгън. Май ще си останем първи в ЕС по бедност, но с едни гърди напред по простотия.

Какво видя в Слави младото поколението, което по принцип е апатично към политиката, и което е израснало и живее в социалните мрежи? Видя шоу, наслуша се на чалга, заучени фрази и евтин хумор. Не чу послания, нито предизборни обещания, то и нямаше такива. Слави Трифонов, който не спира да говори в предаването си, беше мълчалив в предизборната си кампания, но пък 560 000 хиляди негови избиратели извикаха в един глас: „Нека шоуто да продължи“. И по всичко личи, че ще станем свидетели на неспиращо политическо шоу с много наддавания и големи пазарлъци с неизвестен край. Говори се за нещо временно, уж „експертно“, но едва ли стабилно.

Явно има такъв народ, който да гласува шоуто да продължи безкрай, и на който му задават такта 7/8 и той танцува ли, танцува в този ритъм вече години наред. Но часовникът цъка и ако Слави продължи да поства общи приказки без конкретни политически намерения, времето му на „политик“ ще свърши. Положението в страната никак не е розово. Всеки иска властта, но не всеки може да понесе отговорността да я поеме. България се нуждае от силни водачи, които да я измъкнат от блатото, да я стабилизират и поведът към по-добро бъдеще. Народът е изморен от неспазени обещания и празни приказки. Ръченицата ни е в такт 7/8, какъвто е и ритъмът на сърцето. Ще издържи ли обаче сърцето ни на този ритъм, и докога?

Материалът е изготвен от Александър Ботйов, ученик в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук