Как да се предпазите от слънцето ефективно?

387 преглеждания

Вижте списък с лесни за използване съвети, трикове и инструкции,

Ако планирате да прекарвате много време навън е важно да защитите кожата си. Знаете ли, че около 90% от стареенето, причинено от слънцето, може да се предотврати със здрав разум и спазване на няколко основни насоки? Съставихме списък с лесни за използване съвети, трикове и инструкции, които ще ви помогнат да си осигурите необходимата защита.

Ето и съветите, които сме ви подготвили:

- Използвайте слънцезащитен крем, който блокира UVA и UVB лъчите, със SPF 30 или по-висок. Също така се уверете, че е водоустойчив, за да предпазва от пот и вода.

- SPF 50 не осигурява двойно по-голяма защита от SPF 25, така че високият номер не означава, че можете да прекарвате повече време на слънце.

- Нанасяйте слънцезащитния продукт на всеки два часа или по-често, ако се потите или плувате.

- Винаги нанасяйте слънцезащитен продукт 15 до 30 минути преди излагане на слънце.

- Не забравяйте за ръцете, ушите и устните, когато нанасяте слънцезащитен продукт, тъй като това са чувствителни места, които често се пропускат.

- Използвайте балсам за устни, който съдържа SPF 15 или повече, за да предпазите устните от UV лъчите.

- Изберете слънчеви очила, които са тествани от акредитирана лаборатория. Това означава, че те са в състояние да блокират 99-100% от UVA и UVB лъчите. Ако не сте сигурни дали слънчевите ви очила осигуряват достатъчна защита, попитайте вашия офталмолог.

- Шапките са на мода не без причина! Използвайте потенциала им за сянка, като носите такава с широка периферия навън. Носете свободни дрехи, които са изработени от естествени влакна като памук и лен. Тези материи дишат по-добре от синтетичните материали и ще ви държат хладно, като същевременно предпазват кожата ви от UV лъчите. Ако ще бъдете навън за продължителен период от време, помислете за носене на дълги панталони вместо къси панталони.

- Избягвайте да правите слънчеви бани в часовете с най-голяма интензивност (между 12 и 16 ч.). Това е времето, когато слънцето е в най-високата си точка и следователно излъчва най-много UV лъчи. Имайте предвид, че дори в облачни дни слънчевата светлина може да проникне през облаците, така че е важно да се предпазвате от вредните лъчи по всяко време на деня.

- Покрийте татуировките обилно със слънцезащитен крем и нанасяте отново на всеки два часа. Татуировките са много чувствителни към ултравиолетовите лъчи, затова е важно да не забравяте за тях, когато подготвяте рутинната си грижа за кожата.

- Избягвайте солариумите и слънчевите лампи, които могат да причинят сериозни увреждания на кожата.

- Пийте много течности. Питейната вода е важна част от здравословния начин на живот. Когато сте изложени на слънчева светлина, организмът ви губи течности чрез потене и по други начини. Пиенето на много вода може да помогне за намаляване на риска от дехидратация и топлинно изтощение. Пийте течности преди да излезете навън, за да има време организмът ви да се адаптира, преди да излезе слънцето.

Слънцезащитно мляко или масло да изберем?

За защита от слънцето Sun Like описва, че и двете осигуряват защита срещу ултравиолетовите лъчи, но действат оптимално според типа кожа:

Слънцезащитното олио попива по-лесно в кожата ви, отколкото слънцезащитното мляко, така че то е подходящо за нормална и мазна кожа. То е с по-лека текстура, което също така улеснява разнасянето му по лицето или тялото, така че да нямате ивици или неравномерно покритие, когато го нанасяте.

Слънцезащитното мляко е по-подходящо за по-сухи типове кожа, тъй като съдържа овлажняващи съставки като глицерин и масло от ший, които помагат да запазите кожата си хидратирана през целия ден. Освен това е по-малко вероятно да запуши порите или да предизвика раздразнения, ако имате кожа, склонна към акне, отколкото някои други видове продукти за лице.

С помощта на тези съвети можете да се наслаждавате на открито, като същевременно защитавате ефективно кожата си.