Как здравословното хранене влияе на различните заболявания разясни в Костинброд проф. Донка Байкова

2654 преглеждания

На среща, организирана от ЦСРИ "Надежда"

Среща с проф. д-р Донка Байкова се проведе в петък в Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Надежда“ в Костинброд. Темата, която диетологът представи пред потребителите на социални услуги в центъра и гостите на събитието, бе „Ползите от здравословното хранене върху често срещаните заболявания“.

След като бе представена от Анна Ананиева- директор на ЦСРИ „Надежда“, проф. Байкова изнесе лекция, в която се спря на българските продукти, храненето при жените, причини за заболявания и др.

Разбира се, проф. Байкова не пропусна да даде добри съвети на всички присъстващи по отношение на храненето, като:

1.    Консумацията на  разнообразна и пълноценна храна. Всеки ден да се изяжда поне по една от следните храни:

 - Пълнозърнести продукти

 - Плодове и зеленчуци

 - Мляко и млечни продукти

 - Яйца, месо, риба  и растителните им аналози - бобови и ядкови продукти

 - Добавени растителни мазнини и захари или мед

 -  Вода и течности

2. За предпочитане са пълнозърнестите продукти като важен източник на енергия, витамини, минерали и фибри.

3. Да се консумира дневно по 200 милиграма кисело мляко и 50 гр. сирене - по възможност нискомаслено и обезмаслено. Това осигурява необходимия за организма прием на биоусвоим калций и витамин В2, както и пълноценни протеини.

4. Да се използват за готвене  само постни червени меса и птиче месо без кожа, които дават на организма желязо и протеини, като в същото време съдържат по-малко мазнини и холестерол, 

5. Движете се активно всеки ден - редовната работа на мускулите подобрява самочувствието, работоспособността и съня, намалява стреса и риска от затлъстяване и остеопороза, стимулира функциите на всички органи и системи.

Срещата с проф. Байкова уважиха Александър Ненов- заместник-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, Светослава Иванова - директор на ДЦРДУ- Костинброд, Анастасия Попова- директор на ЦОП „Промяна“, потребители на ЦСРИ „Надежда“ и служители на общинска администрация-Костинброд.

Проф. д-р Донка Байкова е лекар-специалист по хранене и диететика, с над 40-годишен стаж в областта. Завежда Катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София.

От години работи в областта на пропагандиране на препоръките за здравословно хранене. От 1996 г. провежда индивидуални и групови консултации по здравословно хранене, диетично и лечебно хранене в кабинет по хранене и диететика.

Проф. д-р Донка Байкова е специализирала в редица европейски страни - Германия, Словакия, Белгия, Унгария, Русия и др.

Заместник-председател е на Българското научно дружество по хранене и диетика. Има зад гърба си над 600 научни публикации и над 200 участия в национални и международни научни форуми.

EspressoNews