Кметът на Костинброд в „Хоризонт до обед“: Енергоразпределителните дружества трябва да осъзнават своята отговорност и да работим ръка за ръка

519 преглеждания

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ на БНР, кметът на Община Костинброд – Трайко Младенов посочи основните проблеми с електрозахранването и какво се прави за отстраняването им, за да не се изпада в същата ситуация от ноември месец 2023г.

„Тръгнахме на разговори, на работни срещи както с представители на изпълнителната власт, така и с представители на енергоразпределителните дружества. Начертаха се определени посоки. Онова, което се случи в началото на зимата, при първия сняг, който не беше и толкова драматичен – тук трябва да се работи превантивно, да се вземат определени действия от страна на държава, общини и енергоразпределителното дружество, за да свършим работа, която след това няма да е свързана с това да търпим негатив от страна на гражданите“, коментира той.

Населени места на територията на общината нямаха ток над четири дни, напомни Младенов. И разказа:

„След първия ден с изгасването на тока вече не работеха и помпените станции за питейна вода. Първото след тока, приключва и водата. След водата идват и останалите несгоди, като на втория - третия ден изгаснаха разпределителните клетки на мобилните оператори. Вече нямаше и свързване по телефоните. Ние сме район, който се отоплява на газ – оттам стана и студено. Няма ток, вода, студ, няма и на кой да звъннеш, защото телефоните не работят. Получиха се ситуации, които не съм мислил, че ще видя, а това е родители да греят децата си в пуснати да работят на празен ход автомобили“.

Трябва да признаем, че има проблем и да видим как да бъде решен той, категоричен бе Младенов. И подчерта важността на превантивната работа, свързана с пътища, почистване, клони, дървета и т. н. Според него това е много важна тема, която „за пореден път е била пренебрегната“. По думите му много трябва да се влага от страна на енергоразпределителните дружества.

Енергоразпределителните дружества трябва да осъзнават своята отговорност и да работим ръка за ръка, подчерта още кметът на община Костинброд. Според него те трябва да влагат много повече както в превенция, така и в изграждането на нови трасета, подсигуряването и смяната на жици и стълбове, а не всичко да се руши при падането на първия мокър сняг.

Цялата тема в предаването „Хоризонт до обед“ чуйте в звуковия файл ТУК.

Източник: Община Костинброд, Снимка: Архив

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук