Кметът на община Костинброд и председателят на Общинския съвет присъстваха на събитието „Общините – перспектива 2027“

446 преглеждания

Форумът се организира от „24 часа“

Кметът на община Костинброд – Трайко Младенов и председателят на Общински съвет-Костинброд – д-р Атанас Тенев присъстваха на събитието „Общините – перспектива 2027“. Форумът се организира от „24 часа“ и се проведе на 23 ноември в зала 6 на НДК, гр. София. Това е първата среща между местната и изпълнителната власт за мандат 2023-2027 г.

среща

Сред присъстващите във форума бяха и кметове, и общински съветници от Софийска област. От изпълнителната власт присъства премиерът акад. Николай Денков, министри и представители на бизнеса. България има своята нова местна власт след изборите на 29 октомври и 5 ноември. Тази власт – новите кметове и общински съвети, ще решава до 2027 г. проблемите, които са най-близо до хората - улиците, сигурността, чистия въздух.

За да са успешни, ключов е диалогът – и между тях, и с изпълнителната власт. Затова „24 часа“ в партньорство с Института за пазарна икономика започва инициативата „Общините - перспектива 2027“.

Целта на срещата бе да даде възможност на кметовете да се ориентират по отношение на това с какво могат да са им полезни изпълнителната власт и бизнеса при развитието на общините. Ценни данни за дискусията представиха от Института за пазарна икономика, с най-новото си национално проучване „Регионални профили – показатели за развитие 2023” – пълна и актуална картина по голям брой показатели.

Анализът на експертите на института сочи необходимостта от създаване на местни клъстери, които ще помогнат за по-бързия растеж на всяка от участващите общини. И още едно много интересно изчисление на ИПИ - колко средства ще останат във всяка от 265-те общини, ако се приеме 1/5 от подоходния данък да остава в нея. В последния брой на вестник 24 часа са представени таблици с всички общини за това колко пари ще влязат във всяка община от преотстъпения данък.

к

к

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук