Кметът на община Костинброд със заповед на основание заповед на министъра на здравеопазването

1116 преглеждания

Общината подготвя предложение до Общински съвет-Костинброд с мерки за облекчения

След планиран ремонт Централния кооперативен пазар скоро ще бъде отворен за земеделски производители. Общината подготвя предложение до Общински съвет-Костинброд с мерки за облекчения на търговци, ползващи общински имоти, съобщават от Община Костинброд.

"Заповедите, които бяха издадени от община Костинброд, каквато е и заповедта за вечерния час - бяха направени, за да може да се предотврати разпространението на заразата от COVID-19 в общността ни.

Нито една от подписаните от кмета на общината заповеди, отнасящи се до мерки и ограничения, свързани с превенция срещу коронавируса, не е издадена самоцелно, без анализ на епидемиологичната обстановка в държавата, областта и общината ни.

Има важни факти, които е необходимо жителите на общината ни да знаят:

Община Костинброд е единствената община в Софийска област с регистрирани случаи на заразени с COVID- 19. Всичките заразени лица са от град Костинброд.

Националният кризисен щаб съобщи за заразени, а днес беше предоставена информация за ново заразено лице - отново от града ни, което се лекува в столична болница.

Факт е, че констатираните болни на територията на общината са включени в статистиката на заразените в столицата, защото се лекуват в софийски здравни заведения.

Пореден случай за града ни днес - при два случая констатирани за цяла друга област в България.

Не става дума за насаждане на излишна паника и страх в населението, не става дума за популизъм, за егоистично групово или персонално желание за акцентиране върху личност, върху града, върху общината ни. Става въпрос за това - съгражданите ни, хората, които живеят в общината ни да осъзнаят сериозността на положението и да бъдат отговорни.

Важен факт е, че всички действия на общината, относно заповедите за ограничаване и превенция от коронавируса са вследствие взети решения и препоръки на общинския кризисен щаб.

В общинския щаб участват ръководители или представители на всички най-важни за общината ни държавни институции, а заместник- председатели са двама уважавани семейни лекари.

Издадените общински заповеди се изпращат на представителите на областния кризисен щаб, областен управител, директор на РЗИ Софийска област, директор на ОД на МВР и др.

Бяха и са необходими определени превантивни и ограничителни мерки, които да защитят хората - водени на първо място от важността за запазване на живота и здравето на живеещите в общината ни.

След издадена заповед на министъра на здравеопазването РД-01-179 от 06.04.2020 г. , общината се съобрази изцяло с нея и отмени общинските разпореждания, които не кореспондират със закона за извънредното положение и не са съобразени с точка 5 от заповедта.

Отменя се заповедта за вечерния час, въпреки че за налагането му имаше ясни и определени аргументи - да се спрат събиранията по тъмно и да се улесни работата на полицията, тъй като в по-малките градове, като нашия, е факт, че част от населението не е особено дисциплинирано и не спазва препоръките за социална изолация. И това се потвърждава от дадената справка от полицията за констатираните да се разхождат в града ни лица, след влизане на вечерния час.

През съботно-неделните вечери лицата, на които са написани полицейски разпореждания основно са млади мъже между 20 и 25 години, които при задаване на въпроса от служителите на реда - какво правят на мястото, на което са спрени и проверявани, не са давали обяснение.

С вечерния час се целеше да се избегнат събиранията на големи групи хора в късните часове на деня, да се ограничат контактите между хора от различни домакинства, които нарушават изискванията за социална изолация, както и един по-добър контрол от органите на реда в града и селата ни.

До края на седмицата ще завърши планирания ремонт на централния кооперативен пазар, за да може той от другата седмица да се ползва от земеделски производители. Този ремонт беше възложен преди да бъде издадена последната заповед на здравния министър във вторник.

Общинска администрация-Костинброд е подготвила докладна записка до Общински съвет-Костинброд, с която предлага следните мерки:

- Наемателите на търговски обекти - собственост на община Костинброд, засегнати от въведените ограничителни мерки, а именно, които нямат право да работят в периода на извънредното положение, да бъдат освободени от заплащане на дължимия месечен наем за периода му.

- Наемателите на търговски обекти - собственост на община Костинброд, които имат право да работят, но работата им е засегната от мерките на въведеното извънредно положение, да бъдат освободени от заплащане на 50% (петдесет процента) от дължимия месечен наем за периода на извънредното положение.

Относно дължимите такси за ползване на тротоарно право и разрешителни за ползване на общински площи, същите са преизчислени за дните на въведеното извънредно положение.
По този начин община Костинброд ще бъде съпричастна към засегнатия от кризата дребен местен бизнес на територията й.

Призоваваме за пореден път жителите на община Костинброд, независимо, че не всички одобряват мерките за ограничаване на заразата, вземани на местно и на национално ниво - да бъдат отговорни, да пазят себе си и околните и най-вече да спазят препоръките за социална изолация.", допълват от Общината.

Ето и пълния текст на заповедта:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук