Кога и защо трябва да изхвърлим старата козметика?

725 преглеждания

Ако в дъното на чекмеджето или несесера ви се крие стар грим, отървете се от него

Независимо дали става дума за сенки, руж или червило, ние обичаме да експериментираме, като опитваме нови продукти. Но поглеждали ли сте напоследък в несесера си за грим или в чекмеджето на скрина, за да видите колко точно продукта сте събрали?

В името на красотата, трябва да изхвърлим старата си козметика, преди тя да повлияе негативно на външния ни вид. Ако в дъното на чекмеджето или несесера ви се крие стар грим, отървете се от него.

Ето няколко прости правила, които да следвате, когато става въпрос за изхвърляне на козметични продукти:

Какво показва опаковката?

Производителят не случайно е поставил върху опаковката срок на годност на продукта или срок на годност след отварянето му. Спазвайте го.

Промяна в миризмата

Ако нещо започне да мирише малко странно или е гранясало, то това означава, че има проблем - изхвърлете го.

Промените в консистенцията

Ако вашите продукти са се сгъстили, разредили или станали на бучки, значи е време да се разделите с тях.

Обърнете внимание на цвета

Ако нещо преди е било синьо, а сега изглежда зелено, има проблем. Промените в цвета обикновено са индикация, че продуктите вече не са годни за употреба.

Няколко насоки, базирани на приблизително средно време, кога да изхвърлите козметични продукти:

Спирала за очи

Препоръчително е да ползвате спиралата за очи не повече от 2-3 месеца. Ако тя изглежда суха или на бучки - изхвърлете я.

Съвет: Не „изпомпвайте“ спиралата си, тъй като това позволява на въздуха да влезе в тубичката, което може да съкрати живота й още повече.

Очна линия

Течната очна линия издържа средно межу 6 и 9 месеца. Ако забележите промени в продукта, незабавно се отървете от него. 

Съвет: Може да замените течната очна линия с молив за очи. Моливите издържат до 2 години, тъй като остренето им помага за премахване на бактериите по тях. Само не забравяйте да ги затваряте с капачките им, защото в противен случай те лесно могат да се замърсят.

Основа за грим и фон дьо тен

За течни форми, срокът на годност е 8-12 месеца. Но внимавайте, ако съставките на продукта започват да се разделят една от друга.

Съвет: Купвайте основа за грим и фон дьо тен в бутилка, с помпа. Те издържат по-дълго, тъй като не се налага да ги изваждате от буркана с пръсти, а със специален апликатор за целта. Ако все пак ги нанасяте с пръсти, винаги измивайте ръцете си преди нанасяне.

Прахообразната основа за грим обикновено могат да издържат между 6 месеца до една година.

Съвет: Фон дьо тенът под формата на пудра може да претърпи промени в консистенцията и текстурата си. Ако изглежда различно, след като го нанесете върху кожата, това означава, че е време да ги изхвърлите.

Коректор

Течният коректор може да издържи до една година, докато пудрите и стик формите могат да издържат малко по-дълго.

Съвет: Ако забележите и най-малката промяна в цвета, консистенцията или лекотата на нанасяне, е време да го замените.

Руж, бронзант и сенки за очи

Течните и кремообразните форми обикновено могат да издържат до 1 година, докато прахообразните могат да издържат до 3 години.

Съвет: Ако цветовете избледняват или не изглеждат по същия начин на кожата ви, отървете се от тях.

Продукти за устни

Червилото и гланцът за усти са най-трудни за определяне, когато става въпрос кога да ги изхвърлите. След като бъдат отворени и използвани, наистина трябва да им обръщате внимание - всякакви промени в миризмата, текстурата или дори вкуса могат да бъдат индикатор, че вече не са годни за употреба. Средно, продукт за устни при най-добри обстоятелства може да издържи до 2 години. 

Апликатори, гъби и четки за нанасяне на грим

Мръсните апликатори, четки и гъби за грим може да съдържат опасни бактерии. Ако нанасяте грима си с мръсна четка или гъба, рискувате да замърсите и самия продукт. Мийте ги и ги подменяйте редовно.

И за финал, няколко топ съвета:

Никога не споделяйте гримовете си с друг.

Пазарувайте козметични продукти умерено, за да сте сигурни, че ще ги използвате докрай, преди да се развалят.

Пазете козметичните продукти от топлината и влажността на банята. Това ускорява влошаването и замърсяването на козметиката.

Създайте си правило да освежавате козметиката си с всеки нов сезон. Ще бъде забавно и по-малко болезнено да изхвърлите старите, когато ги замените с нови, които са в крак с последните тенденции.

Ако не ползвате един продукт днес, има вероятност да не го ползвате след няколко месеца. Не се страхувайте да го изхвърлите.

Най-красивата кожа е здравата кожа. Здравословната диета, активният начин на живот и ежедневната грижа могат да направят кожата ви да изглежда по-красива и млада за нула време.

Превод и адаптация: EspressoNews, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук
 
 
 
 

Тагове