Костинброд и Багерия обсъдиха възможности за партньорство

1519 преглеждания

По време на официална визита в Италия

Представителите на местната власт от община Костинброд бяха официално посрещнати в община Багерия, провинция Палермо, Република Италия. Българската делегация е на официална визита в Италия, която започна с изложба на църквата „Св. Петка“ в село Богьовци.

Делегацията от община Костинброд, водена от кмета Трайко Младенов, включва още неговите заместници, председателя на ОбС-Костинброд -д-р Атанас Тенев и общински съветници. Те бяха посрещнати от кмета на община Багерия Патрицио Чинкуе и председателя на Общинския съвет Маурицио Ло Галбо. На срещата присъстваха и председателят на търговската камара на град Багерия и зам.-кметът по култура Ромина Айело.

Общата цел на двамата кметове е побратимяване между двете общини, подпомагане на интегрираното териториално развитие и сътрудничество за повишена конкурентоспособност и устойчиво развитие на България и Италия. На официалната среща бяха обсъдени подобряването на междурегионалното и транснационалното сътрудничество чрез трансфер и въвеждане на социални иновации, добри практики, партньорски подходи към намиране на решения за общи проблеми, изграждане на специфични умения за партньорство и много други общи приоритети.

По време на срещата Трайко Младенов подари на кмета на община Багерия реплика на мозайка от късноримската резиденция “Скретиска”, българска кукла с типична шопска носия и презентационни материали на община Костинброд.

Последва посещение до местния музей на аншоата, където делегацията бе посрещната от неговия директор Микеланджело Балистрели. Той разведе гостите и лично им представи експонатите в музея. От експозето му стана ясно, че традиционен за местното население е риболовът, което занимание се практикува и в наши дни.

Визитата продължи във Вила “Католика”, където се помещава музеят “Ренато Гутузо”, от който българската делегация остана приятно впечатлена.

EspressoNews