Криворазбраното огледало

1396 преглеждания

Коментар на Емили Караколева, ученичка в 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София

Следизборно положението се оказва предизборно и обичайно безизборно. Виждате ли победител? Битката не беше кой кого ще изпревари, а ще има ли бъдеще за нас в красива България.

Успехът на „Има такъв народ” ми напомня на онази сцена от „Титаник”, в която оркестърът продължава да свири във вода до колене. Корабът може да потъва, но ще има музика до самият край. Случайно или не, днес прочетох, че „Титаник” е потънал на 15.04! На същата дата 109 години по-късно се конституира 45-тото Народно събрание.

Като чета и слушам различни след изборни коментари, се оказа, че Слави Трифонов е по-голям проблем от Бойко Борисов, ДПС пак се бутат да са „патерицата” на управлението, а всъщност никой не коментира, че проблемът ни е хаосът в организацията на изборите, изборните манипулации, купения вот, прословутите 25 %, комичният брой секции в страните извън ЕС, Избирателния кодекс, удобно „нагласен” в полза на определени избиратели.

Не е проблемът Слави Трифонов. Аз не съм му фен, даже напротив. Не бих била и негов адвокат. Сигурна съм, че той, „Ку-Ку” бенд и балет „Магаданс” носят отговорност за превръщането на чалгата от музикален стил в манталитет на няколко поколения българи. Познавам Слави Трифонов като водещ, гледала съм го по телевизията като малка, пяла съм песните и съм танцувала с красивите балерини от шоуто му! Помня, че исках да приличам на тях.. чаках късно вечер, за да чуя поне музиката и да видя началния танц...Всички и малки и големи, познаваме Слави Трифонов и неговото шоу, като един успешен модел на телевизионен продукт, поддържал интереса на зрителите за невероятните 20 години. Зад цялата тази популярност се крие трудът на голям екип от сценаристи, гримьори, артисти.... Но ще успеят ли неговите експерти да се справят с това ново предизвикателство? Програмата на партията и екипът му ще предложат ли адекватни решения за промяната на статуквото? Сега задачата е доста по-сложна и по-отговорна! А дали ще забрави онова, което е усмивал през годините?

Мисля си, че Слави Трифонов и неговите стъпки в политиката ни показа нещо много важно. Показа ни колко истерично искаме спасител. Той ни показа, че толкова отчаяно не желаем да мислим и да се напъваме. Не желаем да слушаме, да коментираме, да сравняваме. Показа експертите си и ни каза, че нито те, нито той ще дойдат при нас като избиратели. Ако искаме да ги видим, да гледаме тяхната телевизия. Нито един експерт не беше пуснат в предизборна битка по другите медии. Знаеха, че няма нужда. Беше достатъчен един концерт, за да спечели изборите. Естествено и години наред телевизионно време и политически скечове, ежедневните ни проблеми, изказани на разбираем език, дори уличен жаргон. През всичките тези години Слави говореше критично за недъзите на властта и хората го разбираха.

Някак с болка си мисля, защо нямаше голям концерт лятото, когато викахме под прозорците на властта? Всичко щеше да е решено още тогава... Дали всичко не е просто един сценарий? Дано някога да мога да си отговоря на този въпрос.

Малко следизборни цифри. По официална статистика населението на България е 6 911 907 души. Според списъците на ЦИК българите с право на глас са 6 732 316. Преизчислени спрямо цялото население на България (защото животът на всички българи зависи от изборните резултати), цифрите изглеждат така:

ГЕРБ-СДС - 12,12%,ИТН - 8,17%,БСП- 6,95%,ДПС - 4,86%,ДБ- 4,37% ,ИСМВ - 2,18%

Хубаво е да се вгледаме в тези цифри. Следващият път, когато някой реши да не гласува, да си спомним, че малко над 38% от нас са взели решението в каква държава ще живеем ние. Затова си мисля, че е много важно да ставаме все по-грамотни политически, защото нашата бюлетина не засяга само нас. И не е достатъчно да гласуваш "против някого", а да си поне малко наясно за какво гласуваш. За какви промени, за каква икономика, за каква съдебна система, за какво образование, здравеопазване, култура и т.н. А когато която и да било политическа сила от тези шест прояви претенцията да изразява волята на суверена, да определя съдбата му и да присвоява "народната любов", да погледне хубаво цифрите. И най-вече да се вгледа в себе си и да осъзнае (ако може) отговорността си за и пред 6 911 907 живи човешки същества с цифри в диапазона между 2% и 12%.

Нова духовност и морал са нужни в политиката, според мен. И тази промяна започва от всеки един от нас. Защото сега сме поставени в безумната ситуация да седим и да наблюдаваме пазарлъци и даже вече прогнозни резултати за следващи избори наесен.

Големият проблем е бездуховността, апатията, липсата на уважение към българското образование и култура, корупцията, бедността. Всичко това превръща избирателя в лесна за манипулация мишена, която живее в заблуда, че има свободна воля.

Точно затова съставянето на кабинет в рамките на този парламент все повече ми прилича на приказката на Ран Босилек Дядо вади ряпа. Силно се напъват, пъшкат и опъват, всички го подкрепят, то се не съставя. Да видим само кой ще влезе в ролята на Гризана. Ако изобщо се измъкне от зимника. А ние драгият електорат, сме плашилото в нивата, което никого не плаши, но пък е идеалният беззъб наблюдател и дежурното знаме за предизборно развяване. Но тази роля на плашило никак не ми харесва! Властта се нуждае от непрекъснат граждански контрол! Ние самите трябва да открием работещ механизъм за функциониращо гражданско общество. Лесно да контролираме и да разпознаваме популистите от добрите политици!

След цяло лято на протести, в които активно участвах, и след тези избори съм убедена, че единствената битка, която си заслужава да водим е за българското образование, за все по-образовани млади хора, за нови морални и духовни норми и правила.

Не Бойко Борисов, не Слави Трифонов, не Нинова или... Kойто и да е лидер на партия са ни проблемът. Нашият избор за нас самите е проблемът. Всички избрани са само наши огледала. Показват ни ясно в какво сме превърнали себе си.

Ако не ни харесва това, което виждаме в огледалото, значи е време да променим себе си! Тогава ще видя искрица оптимизъм... След изборите.

Материалът е изготвен от Емили Караколева, ученичка в 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук