Куркумата – златната подправка с безброй ползи

232 преглеждания

История, здраве и вкус в една лъжица

Куркумата (Curcuma longa) е една от най-ценените подправки в света – не само заради богатия си вкус и наситения жълт цвят, но и заради невероятните ѝ ползи за здравето. Използвана от хилядолетия в Източната медицина и кулинария, днес куркумата преживява истински ренесанс и в западния свят.

Произхождаща от Индия и Югоизточна Азия, куркумата е основен елемент в аюрведическата медицина от над 4000 години. В древността я наричали “златният корен”, заради лечебната ѝ сила и цвета ѝ, напомнящ на благороден метал. В индийската култура тя е и символ на чистота и защита – често се използва в ритуали и сватбени церемонии. Още в Древен Китай и Персия тя е била ценена не само като подправка, но и като лечебно средство. По време на експедициите на Марко Поло куркумата вече била добре позната и на пътуващите търговци от Близкия изток.

1

Основната активна съставка в куркумата е куркуминът – мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент. Благодарение на него куркумата притежава редица ползи за здравето:

- Противовъзпалително действие – помага при хронични възпаления, артрит и ставни болки;

- Подкрепа на храносмилателната система – стимулира жлъчката и улеснява разграждането на мазнините;

- Антиоксидантна защита – бори се със свободните радикали и забавя стареенето на клетките;

- Подобряване на мозъчната функция – изследвания сочат, че куркуминът може да подпомогне паметта и да намали риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер;

- Подкрепа за сърдечно-съдовата система – спомага за понижаване на лошия холестерол и подобрява кръвообращението;

- Природен антидепресант – някои проучвания показват, че куркуминът може да има положително влияние върху настроението.

Интересни факти:

В Индия се консумира над 80% от световната продукция на куркума.

Куркумата често се използва като естествен оцветител в храни и текстил.

Златното мляко (Golden Milk) е традиционна напитка с куркума, която набира все по-голяма популярност в света на уелнес и здравословното хранене.

Идеи за използване на куркума в кухнята

Златно мляко (Golden Milk)

Необходими продукти: 1 чаша ядково мляко, 1 ч. л. куркума, щипка черен пипер, ½ ч. л. канела, мед на вкус.

Приготвяне: Загрейте млякото, добавете подправките, разбъркайте добре. Подсладете и сервирайте топло.

Куркумен хумус

Добавете ½ ч. л. куркума в класическа рецепта за хумус – придава не само цвят, но и леко пикантен, земен вкус.

Златна оризова гарнитура

Добавете 1 ч. л. куркума към водата, в която варите ориз – ще получите красива, ароматена и здравословена гарнитура.

Смути с куркума и джинджифил

Смесете банан, ананас, настърган джинджифил, куркума, портокалов сок и малко черен пипер – чудесно противовъзпалително смути.

Куркумата е много повече от просто подправка – тя е истинско съкровище от природата. Независимо дали я използвате за здраве, вкус или красота, тя със сигурност заслужава почетно място във вашата кухня (и аптечка). Само една лъжичка дневно може да внесе златна доза здраве в ежедневието ви.

2

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук