Куркумата (Curcuma longa) е една от най-ценените подправки в света – не само заради богатия си вкус и наситения жълт цвят, но и заради невероятните ѝ ползи за здравето. Използвана от хилядолетия в Източната медицина и кулинария, днес куркумата преживява истински ренесанс и в западния свят.
Произхождаща от Индия и Югоизточна Азия, куркумата е основен елемент в аюрведическата медицина от над 4000 години. В древността я наричали “златният корен”, заради лечебната ѝ сила и цвета ѝ, напомнящ на благороден метал. В индийската култура тя е и символ на чистота и защита – често се използва в ритуали и сватбени церемонии. Още в Древен Китай и Персия тя е била ценена не само като подправка, но и като лечебно средство. По време на експедициите на Марко Поло куркумата вече била добре позната и на пътуващите търговци от Близкия изток.
Основната активна съставка в куркумата е куркуминът – мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент. Благодарение на него куркумата притежава редица ползи за здравето:
- Противовъзпалително действие – помага при хронични възпаления, артрит и ставни болки;
- Подкрепа на храносмилателната система – стимулира жлъчката и улеснява разграждането на мазнините;
- Антиоксидантна защита – бори се със свободните радикали и забавя стареенето на клетките;
- Подобряване на мозъчната функция – изследвания сочат, че куркуминът може да подпомогне паметта и да намали риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер;
- Подкрепа за сърдечно-съдовата система – спомага за понижаване на лошия холестерол и подобрява кръвообращението;
- Природен антидепресант – някои проучвания показват, че куркуминът може да има положително влияние върху настроението.
Интересни факти:
В Индия се консумира над 80% от световната продукция на куркума.
Куркумата често се използва като естествен оцветител в храни и текстил.
Златното мляко (Golden Milk) е традиционна напитка с куркума, която набира все по-голяма популярност в света на уелнес и здравословното хранене.
Идеи за използване на куркума в кухнята
Златно мляко (Golden Milk)
Необходими продукти: 1 чаша ядково мляко, 1 ч. л. куркума, щипка черен пипер, ½ ч. л. канела, мед на вкус.
Приготвяне: Загрейте млякото, добавете подправките, разбъркайте добре. Подсладете и сервирайте топло.
Куркумен хумус
Добавете ½ ч. л. куркума в класическа рецепта за хумус – придава не само цвят, но и леко пикантен, земен вкус.
Златна оризова гарнитура
Добавете 1 ч. л. куркума към водата, в която варите ориз – ще получите красива, ароматена и здравословена гарнитура.
Смути с куркума и джинджифил
Смесете банан, ананас, настърган джинджифил, куркума, портокалов сок и малко черен пипер – чудесно противовъзпалително смути.
Куркумата е много повече от просто подправка – тя е истинско съкровище от природата. Независимо дали я използвате за здраве, вкус или красота, тя със сигурност заслужава почетно място във вашата кухня (и аптечка). Само една лъжичка дневно може да внесе златна доза здраве в ежедневието ви.