Любители на българското сирене и фолклора събра Сливница за трета поредна година

3965 преглеждания

За трета поредна година община Сливница бе домакин на Фестивала на сиренето и изложение-базар на производителите „От българско, най-българско”. Те се проведоха на 13 и 14 май в зала Арена Сливница и събраха производители от цялата страна, както и групи, състави, ансамбли и индивидуални изпълнители, на чиито изпълнения се любуваха многобройните посетители на събитията. Организатор и домакин на фестивала е община Сливница, в партньорство с Български Арт  и фолклорен център „Нестия”, а събитието е част от националната кампания „Да запалим и съхраним огъня български”.

В продължение на два дни жителите и гостите на Сливница имаха възможност да опитат млечните продукти на фирмите от изложението. Посетителите гласуваха и за своя фаворит сред участващите мандри.

Наградите връчи кметът на града Васко Стоилков. По волята на публиката, Трета награда и сумата от 100 лева получи мандра „Фаворит” – с. Алдомировци. На второто място се нареди мандра „Елбокадо 2015”- гр.Радомир, която получи награда от 200 лева, а победата и парична награда от 300 лева завоюва мандра „Наслада” – с. Драготинци.

Наградата на кмета бе връчена на кравеферма ”Рогови” – с.Котленци. Отличени бяха още „Опицвет Милк” АД, „Бор Чвор” ЕООД, ЕТ ”Екобалкан” и „Могила” ЕООД, които получиха ваучери за двама за почивка в къща за гости.

За доброто настроение на жителите и гостите на община Сливница се погрижиха:

Танцов ансамбъл към НЧ ”Пробуда 1908”, танцов състав”Пламъче”, клуб за танци”Мера Денс”, ”Светлина” и „Седеф”, танцов ансамбъл ”Локорско”, клуб за народни танци”Весело хоро” и „Сливница”, самодейците от НЧ ”Светлина 1919” и НЧ ”Съзнание-1907”, балет ”Аглея” и ДВГ ”Медени гласчета”.

Изненада за посетителите и участниците във фестивала от ръководството на община Сливница бяха изпълненията на световно известната Янка Рупкина и Поли Паскова с ансамбъл „Чинари”.

Във втория ден от фестивала любителите на вкусните гозби успяха да се насладят на готварските умения на Иван Звездев.

EspressoNews