Любопитни факти за чайните ритуали по света

3190 преглеждания

Чаят е много повече от просто напитка

От векове изкуството да се приготвя и пие чай е част от обичаите на много народи. В различните краища на света, в зависимост от културата, тази лековита и ароматна напитка се сервира по различен начин, пие се в определено време, в зависимост от начина на живот, климатични условия и свойствата на билките.

Ето  някой характерни обичаи за пиенето на чай в някой от страните по света

Япония. Церемонията по приготвянето и сервирането на чая в Япония може да продължи три часа, а достъп до самото изпълнение на церемонията имат само онези, които са преминали специално обучение. Начинът на пиене на чай се определя и от географското разположение на страната. В по-топлите ширини смесват чая със сол, за да предотвратят бързото обезводняване, другаде пият чай след хранене, сервират го силно подсладен или смесен с масло. Чаят Matcha се прави от фино смлени листа на зеленен чай. Прахът се разбърква старателно в чашата и ако всичко е направено правилно, се получава ярка зелен смес.

Китай. Както в Япония, така и в  Китай също се пие чай от векове. За китайците напитката, приготвена от зелените листа на чаеното дърво е като национална подправка, а купа топъл зелен чай очаква всеки гост, пристъпил прага на китайския дом. В ежедневието на китайците чаят е доста силно застъпен. Това е напитката, която често консумират, когато излизат през деня или канят гости у дома.

Индия. В Индия най-предпочитания чай е черният чай от вида Darjeeling, който се отглежда в планините на Индия и в Хималаите.

Великобритания. В Англия е известно следобедното пиене на чай, за който е обичайно да се сервира точно в 17:00 часа. Британците обичат да добавят мляко в черен чай до получаването на кремообразна напитка В Англия чаепийците са разделени на две партии отвъд известните ни виги и тори: едните сипват първо чая, а след това млякото (tea-in-first), а другите – първо млякото, а след туй чая (milk-in-first). Кралица Елизабет споделя последователността с поданиците си от първата партия.

Русия. Разнообразие от черен чай. Колкото по-силен, толкова по-добре. Към чая обезателно се поднася захар: в наши дни обикновено я добавят в чашката, а първоначално неголеми парченца захар-рафинад са слагали в устата и цедели горещата напитка през парченцата захар в устата, подсладявайки чая по този начин. Този обичай е дошъл от Сибир. Освен традицията да се пие сладък чай, в Русия существува и традиция да се поднася към чая тънко нарязан лимон, мед, баранки (особен вид гевречета, във формата на неголеми пръстени), орехи, а в наши дни се е появило множество различни други сладки неща към чая: бонбони, пряники, мармелад, лукчета.

Тайланд. Чаят Thai се състои от различни тайландски билки, мляко и лед. В Тайланд предпочитат чай с по-кремообразна структура и затова там са популярни млечните чайове. Сваряват специален зелен чай, към който добавят кондензирано мляко и захар. Много е интересно, че го сервират върху купичка с лед.

Турция. В турция на почит е силния чай, който се сервира в специфични малки чаши с бучка захар. Така известният турски чай, който гледаме ежедневно в турските сериали, е не само приятен на вкус, но и много полезен. В Турция той се сервира по всяка време- след закуска, обед и вечеря.

Тайван. Чаят може да се сервира както горещ, така и студен. Задължително е присъствието на най-важната съставка - зърна от тапиока - хранителен продукт, който се получава от корените на растението маниока, използвано в тропическите страни.

Тибет. В Тибет чаят се прави от листа черен чай, като се добавя мляко, масло от як и сол. Има горчив и солен вкус.

Мароко. Мароканците пият освежаващо зелен чай с мента. В Мароко поднасянето на чай е знак за гостоприемство и често се сервира на гостите. Най-обичаният там чай е ментовият, който се прави с листа от мента и захар, които се начукват заедно, а след това се сипва и гореща вода.

Монголия. Чаят се приготвя с мляко и сол в метална купа. В Монголия обикновено се предпочита черен чай и към него се добавя сол. Сервира се обаче и задължително с нещо сладко.

Чаят е много повече от просто напитка – той е дълбоко вплетен в културите и традициите на различни народи по света. Всяка страна има свои уникални обичаи и ритуали, свързани с приготвянето и консумацията му, които отразяват историята, климата и начина на живот на хората. Независимо дали е японската церемония, британският следобеден чай или турската силна напитка, чаят свързва поколения и народи, превръщайки се в символ на гостоприемство, почивка и общуване. Така, чаят продължава да бъде универсален мост между различните култури, носейки аромат и топлина във всеки дом.

Търсите вдъхновение за по-балансиран и осъзнат живот? Открийте още тук: :

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук