Малки и големи риболовци премериха сили в състезанието за купата на Костинброд

2123 преглеждания

Премина при голям интерес и добро настроение

Проведе се тазгодишното риболовно състезание за купата на Костинброд, което събра малки и големи любители на риболова, за да премерят уменията си на язовир „Маслово“ в неделния ден. Организатори на събитието са Община Костинброд, Общински съвет-Костинброд и Ловно-рибарско дружество София-Запад.

Състезанието премина при перфектна организация, която започна със зарибяването на язовира няколко дни по-рано, с над 1 тон шаран и 250 броя американска пъстърва. Домакините осигуриха компетентни съдии, бяха обособени номерирани риболовни места, разпределени чрез жребий, а като подарък от Общинския съвет и Ловно-рибарското дружество имаше куки за всеки един от участниците и разбира се – награди за най-добре представилите се. Главен съдия на надпреварата бе зам.-председателят на Ловно-рибарското дружество инж. Светослав Георгиев, който заедно с колегата си инж.Николай Парцов, се постара за комфорта на състезателите и справедливото оценяване.

Официални гости на любителското състезание бяха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, неговият заместник Александър Ненов, Даниела Станкова - общински съветник.

Спонсори на Третото риболовно състезание за купата на Костинброд бяха „Космо Строй” ЕООД, ЕТ „Явор Дис” и р-н Нива, а почистването и подготовката на водоема бе дело на общинското дружество „Нива Комерс”, с управител Мариана Коцева и съдействието на Александър Спасов.

64 риболовци, от които 20 деца се включиха в надпреварата. Времето бе подходящи и първите въдици бяха хвърлени точно в 9:00 часа. Според предварително обявената програма състезанието приключи 12:00 часа.

Безпристрастните съдии претеглиха улова на участниците, определиха първенците и събитието премина към кулминационната си фаза – награждаването.

Първи получиха отличията си малките рибари. Грамота, статуетка за най-малък участник и телескоп с мотовила спечели 5-годишният Мартин Идакиев.

На първо място в категория за най-много уловена риба под 14 г.  се класира Николай Стоилов. 8-годишният състезател получи телескоп. Второто и третото място спечелиха Борислав Здравков и Любомир Джуров. Грамота, статуетка и живарник получи Радослав Младенов за най-голяма уловена риба.

Първото място, за най-много уловена риба над 14 г. и награда макара грабна Борислав Янков с улов от 3,210 кг. Второто място и телескоп спечели Мариян Петков с улов от 1,830 кг. , а третото място с награда кутия с принадлежности зае Душко Найденов с улов 1,400 кг.

Награда имаше и за най-възрастен участник. Рибарското столче отиде при 73-годишния Евтим Евтимов. Специалните награди, осигуриха Общинският съвет и кметът на Костинброд.

Награда от Кмета на община Костинброд за „Купата на Костинброд” отиде при Владислав Петков, който стана най-добрият рибар за 2018 година. Шестгодишният състезател се отличи със своя улов от 6,500 кг. Наградата беше връчена от заместник-кмета Алескандър Ненов.

Наградата от Общински съвет-Костинброд - кеп спечели Алекс Лозанов. Той улови най-голям брой риби – 29.

Наградата от Ловно-рибарското дружество София-Запад бе за Любомир Николов, който се отличи с най-много уловена пъстърва – 5 риби с общо тегло 1.300 кг. Той спечели статуетка и макара.

Останалите деца получиха книжки „Златна поредица за българския риболовец” от Съюза на ловците и риболовците в България. За всички останали участници останаха с удоволствието от хубавия ден сред природата на язовир „Маслово”. Денят  завърши с вкусна скара, рибарски шеги и много снимки. Организаторите и участниците си обещаха празникът да се повтори задължително догодина.

От около година язовир Маслово се стопанисва и управлява от Община Костинброд, като за това време е изготвена цялата необходима документация за неговото функциониране. За наблюдението и контрола на язовирната стена и на другите съоръжения на язовира има сключен договор с лицензирана инженерна фирма. Язовирът ще се управлява от общинско предприятие “Водоеми и Пазари”. В непосредствена близост до язовир „Маслово“ е изградено заведение за посетителите, което скоро ще отвори врати, има още навес, зони за отдих и организиране на пикник, които ще бъда стопанисвани от общинското дружество “Нива комерс” ЕООД.

С договор за съвместна дейност – предприятието и дружеството ще изградят цялостна зона за риболов, забавления, отдих и рекреация за малки и големи, като тази дейност ще бъде под контрола на общинското ръководство.

Предвижда се увеличаване на почивната база, допълнителни зони за риболов, изграждането на детска площадка и съоръжения за спорт.

Възстановени са още преливника на язовира и изпускателната зона, поставена е система за наблюдение нивото на водата, почистени са бреговете, облагородени са пътищата в района, както и зони за разполагането на чадъри. Къпането във водоема е забранено, за което има поставени указателни табели.

EspressoNews