Министър Гьоков: Над 80 000 младежи са подкрепени с мерки за заетост и обучение по ОПРЧР

783 преглеждания

„Когато започваш първа работа си по-неуверен, срещаш трудности. Нужно е да им вдъхнем увереност и самочувствие“

Над 80 000 младежи са подкрепени чрез различни мерки за заетост и обучение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  (2014-2020). Един от основните приоритети в следващия програмен период 2021-2027 е свързан именно с младежката заетост и получаването на подкрепа за менторство, стажуване, субсидирана заетост за по-лесен преход от образование към заетост на младите хора.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при откриването на националната кампания "#ПърваРабота" в Стара Загора. Инициативата се организира от Програма "Развитие на човешките ресурси към Министерството на труда и социалната политика в партньорство с литературния формат "Пощенска кутия за приказки".

При откриването на кампанията министърът изтъкна, че тя има за цел да помогне на младите хора, които тепърва започват да търсят пътя си в живота. „Когато започваш първа работа си по-неуверен, срещаш трудности. Нужно е да им вдъхнем увереност и самочувствие“, посочи той и добави, че неслучайно участват работодатели и експерти в различни области.

Министър Гьоков каза, че работодателите в България все още изостават в сегмента социална отговорност и атрактивно заплащане. „Докато не се изравним с европейските стандарти, няма как работните места да бъдат привлекателни. Виждам, че с малки стъпки вървим натам и знам, че с всеки изминал ден продължаваме да трупаме опит“, изтъкна той.

В кампанията се включиха популярни личности от киното, театъра, журналистиката и литературата: Мая Бежанска, Стефан А. Щерев, Мария Донева, Яна Маринова, Йордан Пеев и Камен Алипиев-Кедъра. Те разказаха каква е била причината да потърсят първата си работа и какви уроци са научили от нея.

За повече информация за кампанията "#Първа работа":

https://esf.bg/programa-razvitie-na-choveshkite-resursi-se-vkljuchva-v-evropejskata-godina-na-mladezhta-s-kampanijata-parva-rabota/

Източник и снимка: Министерство на труда и социалната политика

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук