Министър Николина Ангелкова проведе среща с кметове от София област

1792 преглеждания

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща с градоначалника на Годеч Радослав Асенов, на която присъстваха и кметове от София област. Tя се състоя на 6 юли в Годеч. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

"Туризмът е хоризонтална политика и трябва да си сътрудничим активно с местните управи, за да насърчаваме неговото устойчиво развитие", заяви Ангелкова. През миналата година в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла в София област са пренощували общо близо 285 000 туристи, което е около 19% ръст спрямо 2015 г. по данни на Националния статистически институт, стана ясно на дискусията. Реализираните нощувки през същия период са били над 712 000 (около 20% ръст), а реализираните приходи от тях над 27 млн. лв. и над 24% увеличение.

Министър Ангелкова акцентира върху спецификата и важността на местния туризъм и поясни, че скоро предстои да бъде обявена инвестиционната карта в туризма, в която са се включили над 153 общини, като изрази надежда, че следващото й издание ще обхване всички български региони. Тя припомни още, че много от местните управи изразяват желание да участват в различни маркетингови активности в сектора и вече подкрепиха инициативата за мобилната платформа I love Bulgaria за популяризиране на туристическите атракции у нас, която министерството стартира миналата година.

"Съвместно с МРРБ ще продължим да подкрепяме тези усилия на местната власт, защото по ОП „Региони в растеж" и друг програми те ще могат да кандидатстват с проекти за социализация на туристическите обекти и атракции", допълни Николина Ангелкова. Това по думите й ще направи тези забележителности по-достъпни, посещавани и привлекателни.

По време на дискусията бе обсъдено и създаването на фолклорен фестивал на културата и традициите  на общините от София област. Всички присъстващи бяха единодушни, че идеята ще привлече много привърженици и ще се превърне в акцент на местния културен календар.  

EspressoNews