Младежи от Костинброд се запознаха с условията за получаване на начална военна подготовка

1463 преглеждания

На брифинг в града

Брифинг по начална военна подготовка на младежи се проведе в малкия салон на НЧ ”Иван Вазов-1947″ в Костинброд. В рамките на събитието присъстващите имаха възможността да чуят разказа на началника на Военно окръжие /ВО/- полковник Венцислав Венков, който им разказа за същността на военното обучение.

Полковникът беше придружен от своя заместник - подполковник Ивайло Цанев, както и майор Дилян Петров. На брифинга присъстваха още кметът на община Костинброд Трайко Младенов, неговият заместник Александър Ненов, Ангел Пенчев - началник щаб на военно формирование 34 420 – Костинброд, Тодор Колев - председател на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса - Костинброд, старши експерт Иван Иванов – служител по Военен отчет в Община Костинброд и организатор на събитието, Михаела Чалъкова - доброволец, преминал успешно курс по начална военна подготовка през пролетта на 2018 г., младежи от община Костинброд.

От презентацията на полк. Венков стана ясно още, че всеки български гражданин, желаещ да получи начална военна подготовка, може да премине курс, организиран от Министерството на отбраната. Той се провежда под формата на практически занятия, показни военизирани занятия и военни игри или стажантски курсове. Присъстващите в залата изгледаха и видеоклип, посветен на учението, в който чуха и впечатлението на млади хора от цяла България, които вече са го преминали.

Брифингът продължи с разказа на Михаела Чалъкова, която вече е завършил доброволец и войник от резерва която сподели своите преживявания по време на военната подготовка, полагането на изпитите и военната клетва.   

Желаещите от община Костинброд, които искат да се обучават в курса, следва да подадат заявление в местната администрация при служителя по военен отчет - старши експерт Иван Иванов.

EspressoNews