Младежки състави и пенсионерски клубове от Костинброд гостуваха на приятелски сръбски общини

1129 преглеждания

Изнесоха съвместен концерт и посетиха събития в Димитровград и Бабушница

Продължава сътрудничеството между община Костинброд и сръбската община Димитровград. Поредното съвместно събитие беше организирано във връзка с проекта “Инвестиране в младежки капитал, чрез модернизация на културни центрове в трансграничния регион”, в рамките на който деца от школите по изкуства при НЧ “Георги С. Раковски – 1928” с. Драговищица и от съставите към Културният център на община Димитровград изнесоха съвместен концерт.

Делегацията от Костинброд, водена от кмета на общината Трайко Младенов, беше посрещната от  Владица Димитров - кмет на община Димитровград. След кратка среща, официалните лица се отправиха към местния Културен дом, в чиято нова зала, ремонтирана по проекта, се състоя концерт с участието на танцова школа “Емиданс” и музикална школа “Иркапей“, както и местни състави към центъра.

На следващия ден, на гости на приятелските сръбски общини отидоха и три автобуса с пенсионери от Костинброд. Членовете на ПК „Люляк”, ПК „Кавака”, пенсионерския клуб в с. Драговищица и от жители на кв. Маслово бяха на еднодневна екскурзия в Бабушница и Димитровград.

Целта на мероприятието, организирано от Община Костинброд, бе засилване на културния и туристически обмен между България и Сърбия.

Първата спирка беше в град Димитровград, където 150-те пенсионери бяха посрещнати от кмета на Костинброд Трайко Младенов, неговият заместник Александър Ненов, общинските съветници Иван Иванов и Живко Георгиев и Далибор Малинов - председател на Културния информационен център в Димитровград.

След като отделиха време за снимки, пенсионерите се разходиха по главната улица на Димитровград, а към обяд се отпътуваха към Бабушница, където се проведе празника на зарзавата.

Възрастните хора бяха посрещнати в град Бабушница, където се насладиха на концерт с участието на състави от Сърбия, Словения и България. Те успяха да разгледат и дегустират различни сръбски ястия и домашно произведени сирене, кашкавал, колбаси, зеленчуци и различни сръбски ястия.

Кметът на сръбското село Звонци Милан Йосифов лично изпрати българските пенсионери, като ги покани на посещение при следващата им визита и подчерта, че Звонци е селото с най-много българи в общината.  

От сръбска и българска страна изразиха надежда, че приятелството на местните жители ще се задълбочава, за което спомагат и инициативите, организирани в рамките на подписаното по-рано Споразумение за сътрудничество между общините Костинброд и Бабушница.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд