НЧ „Разум-1922“ в село Опицвет е с нова дограма

616 преглеждания

Доброволци от селото се включиха в ремонтните дейности

С нова дограма в салона, коридорите и апаратното помещение е сградата на НЧ „Разум-1922“, с. Опицвет. Дограмата за културната институция в костинбродското село е дарение, а материалите за довършителните дейностите около подмяната й са предоставени от Община Костинброд. Доброволци от село Опицвет се включиха в ремонтните дейности с ръчен труд.

Читалищното ръководство предвижда големият салон да бъде пуснат за посещение от жители и гости на селото, а Танцов състав „Омайниче“ да провежда там репетиции и концерти.

НЧ „Разум-1922” е основано на 11.02.1922г. Първоначално е използвало една от старите на магерницата на „Св. Неделя”. По късно през 40-те и 50-те години се е намирало в стая на частна къща, ползвана до тогава за бакалия. До края на 60-те години, изцяло с доброволен труд от населението в с. Опицвет и дарение на материалите от тогавашната земеделска кооперация е построена съвременната материална база в новопостроения Културен дом. 

По инициатива на читалищното настоятелство през месец март на 2009 г. е основан клуб за народни танци „Омайниче”. Клубът участва в международни и национални фолклорни фестивали и събори. Името на състава датира от старите предания и легенди, който са свързани с името на село Опицвет. Най-хубавата мома в селото „омайната Цвета”, е омаяла турските нашественици и поробители на България, по времето на османско робство.

 

Снимки: Община Костинброд