На Благовещение представиха „Община Костинброд в Европа – Европа в община Костинброд“

1566 преглеждания

На Благовещение представиха „Община Костинброд в Европа – Европа в община Костинброд“

В Костинброд представиха официално своя проект „Община Костинброд в Европа – Европа в община Костинброд“. За събитието от местната управа избраха деня, в който Православната църква чества Благовещение – 25 март, изтъквайки убеждението си, че благата вест може да бъде всяка градивна идея, която съхранява патриотичната памет, вдъхва самочувствие, кара хората да се чувстват приобщени към голямото европейско семейство и не на последно място мотивира хората да се грижат за идните поколения още по-добре.

Точно в 18.30 часа в неделя на общинския кооперативен пазар на град Костинброд гости и жители на града се насладиха на вълнуваща програма. Въпреки лошото време, всички гости на събитието се насладиха на невероятните акапелни изпълнения на Музикална школа „Иркапей“ при Народно читалище „Г.С. Раковски-1928“ – с. Драговищица, както и танцовите изпълнения на Ансамбъл „Релакс“ при читалище  „Нов живот-1919“ – с. Петърч и на танцов състав „Зорница“  към НЧ “Иван Вазов-1947“ - гр.Костинброд.

След шопските песни и хора, децата от Дневен център за работа с деца на улицата изпълниха своя химн „Заедно“.

Кулминацията на събитието бе представянето на рекламния клип по проекта „Община Костинброд в Европа- Европа в община Костинброд“, който е реализиран с подкрепата на местния бизнес, Националното сдружение на общините в Република България, в партньорство с Дневен център за работа с деца на улицата-Костинброд. Децата от социалния център, вдъхновени от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.  изиграха важна роля в клипа, като пресъздадоха съпричастността си към инициативата на община Костинброд. Клипът бе  заснет с дрон и даде ясна представа за мащабите на проекта.

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Теодор Стойчев – ръководител на информационното бюро на Европейския парламент в България, г-н Васил Цветков – народен представител от 44-то Народно събрание, г-н Иван Божилов – кмет на столичен район „Илинден“ и г-н Младен Младенов – кмет на столичен район „Връбница“, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и   г-жа Анна Радовск - зам.-председател на ОбС-Костинброд, както и общинските съветници г-жа Даниела Станкова, г-жа Краса Крилашка, г-жа Клара Кръстанова, г-н Николай Борисов, г-н Иван Иванов, г-н Живко Георгиев и Димитър Найденов, както и кметовете на кметства от община Костинброд: г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч, г-жа Албена Виденова – кмет на с. Драговищица и  г-н Симеон Спасов – кмет на с. Голяновци и кметски наместници на села от община Костинброд.

В приветствието си Трайко Младенов изказа специални благодарности към децата от Дневен център за работа с деца на улицата, които с много ентусиазъм се включиха в проекта, изработвайки знамената на България и Европейския съюз и научавайки много факти за Европа и Костинброд.

С тази кампания община Костинброд имаше за цел да покаже европейските перспективи пред Западните Балкани като стимул за политически и икономически промени в региона. Но проектът не свършва до тук. Предстои реализирането на неговия трети етап, който ще включва организирането на кръгла маса на представителите на бизнеса от община Костинброд с представители на Европейския парламент. Кръглата маса ще даде насоки за възможностите за бизнес, които се предоставят в за компаниите в Европейския съюз и ще бъде под наслов „Бизнеса – двигател на Европа“.

„Този форум ще има за цел да покаже перспективата на младите хора на България за последващата им реализация в региона на Запад от София.“, заяви кметът на община Костинброд.

Той допълни, че община Костинброд е развиваща се община, чиято местна администрация работи неуморно. Вече са налице спечелени проекти за общински пътища, социални проекти за хора в неравностойно положение и проекти за изграждаща инфраструктура в общината, отчете кметът и допълни, че

улиците в град Костинброд ще бъдат рехабилитирани след зимния сезон.

Събитието премина към същинската си част, като точно в 19:40 часа прожекторите на силозите на бившия завод „Д-р Никола Чилов“ светнаха, а гостите и участниците в празника се насладиха на вълнуваща заря.

С проекта „Община Костинброд в Европа – Европа в община Костинброд“, екипът на общинската администрация цели популяризирането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Двата етапа от проекта, които бяха представени на Благовещение, са само част от неговата реализация, на която в Костинброд посветиха целия месец март.   

Галерия със снимки и видеото по проекта вижте ТУК.

EspressoNews