На тържествена церемония Своге освети знамето на X-ти ученически гвардейски отряд

841 преглеждания

В състава му са 31 младежи от СОУ „Иван Вазов“ и ПГ „Велизар Пеев“

Своге отбеляза годишнина от обявяването му за град с тържествена церемония, на която беше осветено знамето на първия в историята му ученически гвардейски отряд. Събитието се проведе на 29 юни, под патронажа на Президента на Република България Румен Радев с участието на Национална гвардейска част. Специален гост бе аместник-министър председателя по обществения ред и сигурността и Министър на отбраната Красимир Каракачанов. В състава на X-ти ученически гвардейски отряд-Своге влизат общо 31 младежи - възпитаници на СОУ „Иван Вазов“ и ПГ „Велизар Пеев“. Отрядът ще бъде част от всички патриотични събития, организирани от Община Своге, и ще допринася за възпитаване на младежта в любов към Родината. Същевременно участниците в отряда поемат ангажимента с поведението, проявите и успеха си в училище да бъдат пример за своите връстници.

Заместник-кметът на Своге Илия Богданов изрази благодарност към Министерството на отбраната за помощта при създаването на ученическия гвардейски отряд. Той заяви, че това е пример за градивна политика и взаимодействие между държавната и местната власт. С грамоти и почетни знаци от Министерство на отбраната бяха наградени кметът Емил Иванов и заместник-кметът Богданов. Грамоти получиха и директорите на училищата Станчо Атанасов Любомир Янакиев.

Участниците в отряда споделиха, че участват доброволно и с огромен ентусиазъм. Младите гвардейци споделиха, че за тях е чест и огромно удоволствие да носят униформите: „Искам да служа на родината…Чувството да участваме в отряда е страхотно…Гордост е да сме облечени по този начин.“

Източник и снимки: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук