Над 100 представители на бизнеса взеха участие във форума „Инвестиции и развитие на Костинброд“

516 преглеждания

В събитието участва министъра на икономиката и индустрията

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов участва в откриването на конференция „Инвестиции и развитие на Костинброд“. Форумът се проведе 26 януари, в НЧ „Иван Вазов 1947“, в града. Едни от най-големите фирми в България, развиващи дейността си на територията на общината обсъдиха бъдещите бизнес проекти и инвестиции.

Форумът, организиран от „Euronews Bulgaria” с партньорство община Костинброд, имаше за цел да събере на едно място всички заинтересовани страни за обсъждане на актуални въпроси, решения и тенденции в развитието на бизнеса, имотния пазар и инфраструктурата на града, и цялата община. Участие в събитието взеха над 100 представители на бизнеса и индустрията.

В конференцията учатваха и Трайко Младенов – кмет на Община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова – зам.-кметове на община Костинброд, общински съветници, Бизнесът в община Костинброд, служители от общинска администрация-Костинброд и граждани.

Модератор на телевизионната продукция бе Николай Лефеджиев - водещ в телевизия Euronews Bulgaria. Форумът „Инвестиции и развитие на Костинброд“ бе разделен на три модула, като в първия модул се изказаха министър Стоянов и кметът на община Костинброд Трайко Младенов.

Реализираните инвестиции в района на община Костинброд са над 200 млн. лева, а отделно от тях около 100 млн. лева е вложил в своята производствена база един от най-големите работодатели в България – „Кока-Кола ХБК България“, стана ясно по време на събитието. В ход са и нови проекти на стойност 52 млн. лева, които ще отворят допълнителни работни места. В тази връзка министър Стоянов заяви, че Министерството на икономиката и индустрията има готовност да подкрепи община Костинброд за провеждане на трудови борси или информационни събития, на които да бъдат представени възможностите за трудова реализация в района.

„Това се превръща в един от производствените центрове на региона, поради големия инвеститорски интерес, в общината се обособяват няколко индустриални зони“, коментира Никола Стоянов. Икономическият министър подчерта, че вписването им в Регистъра на индустриалните паркове ще даде нови възможности за финансиране в бъдеще и призова компаниите да предприемат тази административна стъпка. „Това няма да породи задължения към вас, а ще ви даде нови възможности за развитие“, обясни Стоянов.

По думите му общината се превръща във все по-силен притегателен център за хора от целия регион, а ускореното икономическо развитие е причина до тук за работа ежедневно да пътуват дори и българи от граничните райони в Сърбия.

По време на събитието министър Никола Стоянов отговори на въпроси на представителите на бизнеса, свързани с въвеждането на еврото, подобряването на транспортната свързаност, енергийните доставки и др.

Кметът на община Костинброд поздрави всички представители на бизнеса на територията на общината и заяви: „Добрият диалог и конструктивна работа между Бизнеса, община Костинброд и Общински съвет-Костинброд ни прави силни заедно! Мога спокойно да кажа, че община Костинброд е от най- бързо развиващите се общини в България! Благодаря на министъра, че днес е тук сред нас, че има диалог между министерство на икономиката и индустрията с Бизнеса на територията на община Костинброд!“.

Във втория модул бе разисквана темата „Развитие на инфраструктурата, транспорта и екологията в Костинброд и региона“. От сцената се изказаха д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, който презентира съвместните инициативи с бизнеса на територията на община Костинброд, общинските съветници Анна Радовска и Димитър Григоров както и инж. Габриела Трайкова – зам.-кмет „Устройство на територията, общинска собственост и екология“ на Община Костинброд, която презентира „Развитие на инфраструктурата, транспорта и екологията в Костинброд и региона“.

В третия модул „Инвестиции и бизнес възможности в Костинброд и региона“ се изказаха инж. Теодора Гогова – зам.-кмет „Икономическо развитие и инженерна инфраструктура“ на община Костинброд, която презентира „Инвестиции и бизнес възможности в Костинброд и региона“, Милена Завалова – директор производствен център на Кока-Кола ХБК България в Костинброд, Светлин Николчев – управител на „Ролпласт“ и Емануил Скарамагас – изпълнителен директор на Интерион АД (Завод за производство на течен шоколад Nucrema).

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук