Над 70 велосипедисти се включиха в „Джуренец Куест“ 2018

2173 преглеждания

Лошите метеорологични условия не отказаха състезателите по пътя към голямата победа

Над 70 участника, сред които едни от най-добрите професионални колоездачи и любители на велосипедния спорт, се включиха в третото издание на състезанието по високопланинско колоездене „Джуренец Куест“ 2018. Велосипедната надпревара в дисциплина „Cross Country“ се проведе на 16 юни в град Своге и събра колоездачи от цяла България. Състезанието откри г-жа Нина Копринджийска - заместник-кмет на Община Своге, а стартът бе даден в в 10:30 ч. на градския стадион в града.

Лошите метеорологични условия в деня на състезанието принудиха организаторите да съкратят 7 км от маршрута му, за да гарантират безопасността на участниците. Това бе причината, новото 40-километровото трасе да не включва изкачването на връх Джуренец. Въпреки това всички, впуснали се в предизвикателстото, усетиха адреналин в максимални дози.

Участниците в „Джуренец Куест” 2018 се състезаваха в четири категории: Мъже 19-40 г. (включително), Младежи 16-18 г.(включително), Ветерани 41+г., Жени 16г.+.

Първенец сред мъжете стана Емил Стойнев - 25 год. с време 02:08:39 сек. от клуб „Велораптор“ На почетното първо място в категория „Жени“ се изкачи Камелия Каменова - 33 год. с време 03:26:41 сек от клуб „Веренишко бърдо“ . Голямата награда сред младежите взе Алекс Иванов - 17 год. от клуб  „Велораптор“, който успя да премине през трасето за 02:10:09 сек. В категория „Ветерани“ най-бърз бе Илко Илиев - 44 год. с време 02:16:35 сек от „Vertical World“.

Отличието „Най-млад състезател“ бе връчено на дванадесетгодишния Михаил Протич. За него, както и за ветерана в състезанието 59- годишния Данчо Антов организаторите бяха подготвили специални плакети. Най-малкият състезател бе деветгодишния Александър Пенчев от град Своге, който се прибра вкъщи с поощрителна награда и аплодисментите на публиката. За всички победители – класиралите се на първо, второ и трето място бяха подготвени купи, медали и парични награди.

За третото издание на състезанието организаторите се бяха погрижили да осигурят много награди, атракции и забавления за публиката. Най-ранобудните имаха възможност да полетят с въздушен балон над стадиона в Своге, а през целия ден за доброто настроение на всички се погрижи DJ. С чисто нов велосипед от томболата на „Джуренец Куест“ 2018 си тръгна Мириян Георгиев.

„Джуренец Куест” се провежда за трета поредна година под патронажа на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов в партньорство с велоклуб „Велокрация“ Своге и е част от инициативата на общинското ръководство и на екип от съмишленици за превръщане на общината в атрактивна дестинация за спорт, туризъм и отдих.

EspressoNews е медиен партньор на „Джуренец Куест“ 2018.

EspressoNews