Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария посети град Костинброд

547 преглеждания

Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България посети град Костинброд. Визитата е по повод изучаването на унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд.

Нейно Превъзходителство Текла Харангозо бе придружена от Сандра Мишкеди –  Директор на Унгарския културен институт в Република България и Симеон Варга – застъпник на българската общност в унгарския парламент.

Официалните лица бяха посрещнати от областния управител на Софийска област –  Радослав Стойчев Александър Манолов – зам.-областен на Софийска област, Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието –  София област, заместник кметовете на община Костинброд – Александър Ненов, инж. Теодора Гогова и инж. Габриела Трайкова, Димитър Георгиев – ръководител на Общински инспекторат-Костинброд и Камелия Велкова – общински съветник от Първи район на град Костинброд.

Специален гост бе съпругът на покойната учителка Ася Юричкай. Тя е първата учителка по унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“ и човекът събудил интереса на всички деца и учители по културата на държавата Унгария. В момента учител по унгарски език е г-жа Кристина Коп.

Директорът на Първо ОУ „Васил Левски“ – Даниела Борисова, бе модератор на срещата, състояла се в началната сграда на училището в Първи район. Тя представи учениците си от 1-ви до 4-ти клас с тяхната програма на унгарски език. Всички деца, сред които гимнастички и мажоретен състав с невероятни танци, поздравиха гостите от Унгария.

След поздравите на всички официални гости завърши унгарският посланик, която за втори път посещава града и училището. Н. Пр. Текла Харангозо изрази отличните си впечатления от децата, изучаващи унгарски език. Тя се обърна с приветствие към присъстващите, в което посочи, че взаимоотношенията между унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред.

Първо ОУ „Васил Левски“ има редица мероприятия, свързани с държавата Унгария и изучаването по иновативен начин на чужд език. Едно от мероприятията в училището бе по повод 174 години от революцията и борбата за свобода, честван от унгарците на 15 март. Децата участваха и в конкурс за рисунки на маски на унгарски кукери.

Само преди няколко месеца децата от костинбродското училище участваха в  коледно тържество в Унгарския културен институт с унгарски песни и изработиха унгарското знаме в час по ФУЧ – Унгарски език.

Учениците от групата за изучаване на унгарски език се включват в различни дейности и мероприятия – рисуване в двора на училището и в конкурси за рисунка, организирани от унгарския културен институт.

В рамките на визитата на Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, заместник-кметът на община Костинброд, г-н Александър Ненов заяви:

„Имаме потвърждение от община в Република Унгария за подготовка на документи с цел побратимяване и сътрудничество за различни образователни проекти между училища, иновативни програми и културен обмен между община Костинброд и община Мор в Унгария“.

Община Костинброд е изпълнила до тук няколко важни стъпки за изграждане на добри отношения между България и Унгария:

- Партньорите по транснационалния проект – “БРИДЖ”, сред които и община Костинброд,  посетиха областната администрация в Мишколц, Унгария през 25 март 2022 г. и бяха посрещнати от Негово превъзходителство Христо Полендаков – Посланик на Република България в Унгария.

- На международния ден на водата беше открита българска чешма в Унгария. Делегацията от община Костинброд гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община.

- Продължиха срещите на община Костинброд в Унгария по програма „Европа на гражданите“. През 2022 г. кметът на община Костинброд присъства на конференция по програма „Европа за гражданите“ в София.

- Посещение на председателят на съвета на българското малцинство в Унгария – д-р Мария Николаева.

- Община Костинброд, заедно с Първо ОУ „Васил Левски“, организира унгарска вечер с нашите приятели д-р Мария Николаева и г-жа Моника Жеков на 24 септември 2022 г.

- В рамките на три дни община Костинброд посрещна няколко висшестоящи лица от международно значение, което само по себе си е признание за добрата работа на администрацията.

Днешното посещение е резултат на утвърждаващите се положителни и приятелски българо-унгарски отношения, за което община Костинброд също дава своя принос. Общината ще продължава да създава  мостове между нашата общност и останалите братски общини и държави.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук